Ungheni – oraş mic cu inimă mare

Ungheni – oraş mic cu inimă mare
Situat pe malul Prutului, la frontieră cu Uniunea Europeană, Ungheniul este supranumit, pe bună dreptate, capitala de vest a Republicii Moldova.
De mai bine de jumătate de mileniu îşi scrie istoria sa. Prima atestare documentară a localităţii datează cu 20 august 1462. Un orăşel realitv mare la scara Republicii Moldova şi destul de mic în comparaţie cu localităţile urbane din lume, Ungheniul numără, la ora actuală, peste 35 mii de locuitori, avînd o suprafaţă totală de 16,4 km p.
Este un oraş al sculpturilor, aici fiind amplasate peste 30 de lucrări ale celor mai importanţi sculptori din Republica Moldova, executate în piatră şi lemn. Este un oraş cu o dezvoltată reţea de şosele şi căi ferate, accesibilă din orice direcţie. Este un oraş cu o economie bine pusă la punct. La Ungheni funcţionează o zonă economică liberă cu peste 40 de rezidenţi. Este un oraş verde, iar mîndria unghenenilor este aleea cu castani, cu o lungime de aproape cinci kilometri, considerată printre cele mai lungi din Europa.
Oricine, aici, la Ungheni, vă va povesti cu mîndrie despre podul feroviar peste Prut, construit după schiţele faimosului Alexandre Gustave Eiffel, sau despre catedrala „Sf. Cnz. Alexandru Nevski”, ridicată la începutul secolului trecut după un proiect al renumitului arhitect Alexandru Bernardazzi, sau despre Crucea martirilor neamului descoperită în subsolul Bisericii „Sf. Nicolae”, ctitorită de prinţul Constantin Moruzzi.
Orice unghenean vă va vorbi neapărat despre rîul Prut, martor secular al bucuriilor, dar şi al tragediilor oamenilor de pe aceste meleaguri. De rîul Prut este legată şi legenda Ungheniului. Anume în această regiune, Prutul are un meandru brusc, care aminteşte de un unghi drept. De la acesta, cică, provine şi denumirea localităţii care, initial, se numea Unghiul. Începînd cu anul 1587, oraşul îşi poartă numele actual – Ungheni. [wzslider]


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *