Traficul ilicit cu ţigări este în descreştere

tigari ascunse, SculeniUltimele date statistice enunţate de conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, care recent a avut o întâlnire cu reprezentanţii industriei producătorilor de ţigarete din România, confirmă faptul că de la începutul anului 2012 se menţine tendinţă de scădere considerabilă a traficului ilicit cu ţigări şi a comerţului la negru cu ţigări moldoveneşti pe piaţa neagră din România.
Reprezentanţii industriei producătorilor de tutun au prezentat ultimul studiu al Companiei Novel Research conform căruia în luna mai 2012, comerţul ilicit cu ţigarete era estimat la 13,3% din totalul consumului. În general, contrabanda cu ţigări în România a scăzut în ultimii doi ani de la peste 36% în ianuarie 2010, 22,5% în ianuarie 2011, la circa 13% în ianuarie şi mai 2012 – cînd a ajuns pentru prima dată sub nivelul contrabandei de ţigări în Uniunea Europeană.
Această descreştere a avut loc pe fundalul intensificării activităţilor de control şi antifraudă din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în domeniul luptei cu contrabanda cu ţigarete la frontiera moldo-română prin dezvoltarea colaborării cu autorităţile vamale din România şi consolidarea relaţiilor de parteneriat cu marile companii de producere a ţigărilor. Noile mecanisme de colaborare în special, scanarea mijloacelor de transport, funcţionarea grupurilor comune de analiză de risc şi schimbul punctual de informaţii cu partea română iniţiate din august 2010 şi pînă în prezent, au devenit bariere extrem de eficiente în contracararea traficului ilicit de ţigări, fapt ce contribuie la securizarea frontierei.
În acest sens, rezultative se dovedesc a fi efectivele turelor de serviciu ale echipelor mixte formate din vameşii moldoveni, români şi grănieri. Numai în ultimele 72 de ore au fost zădărnicite 6 tentative de scoatere-introducere a produselor de tutungerie. La postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi la ieşirea din Republica Moldova un bucureştean în elementele constructive ale automobilului „Vauxhall-Vectra” a dosit 495 pachete de ţigări „MT” şi „Kiss”. Din drumul spre Franţa cu 240 pachete de ţigări în roata de rezervă a microbuzului „Mercedes”a fost oprit la Leuşenu un locuitor al centrului raional Cimişlia.
În alte patru cazuri ţigările au fost dosite în rezervoarele pentru combustibil. La postul vamal Sculeni, al Biroului vamal Ungheni, ţigări nedeclarate au fost găsite în mijlocul de transport „Volkswagen Passat”, condus de un locuitor al satului Brătuleni, raionul Nisporeni. În rezervorul de gaz au fost depistate 120 pachete de ţigări marca „Plugarul”.
La Leuşeni, într-un autoturism „Daewoo ” cu număr de înmatriculare de Vaslui, controlul fizic a depistat în rezervor 270 pachete de ţigări „Plugarul”.
Cu scopul de a transporta prin fraudare produse de tutungerie pentru comercializare în România a încercat conducătorul unui „Ford Escort”, locuitor al satului Petreşti, raionul Ungheni. Acesta în în rezervorul de benzină a plasat 300 pachete de ţigări „Plugarul”.
La postul vamal Costeşti-Stînca s-a prezentat pentru control vamal un autoturism „Volkswagen Passat”, înmatriculat în România, condus de un cetăţean moldovean. La controlul amănunţit efectuat de inspectorii vamali au fost descoperite ascunse şi nedeclarate, 210 pachete de ţigări de de diverse mărci (MONTE CARLO, WINSTON şi PLUGARUL). Ţigările erau ascunse în vederea sustragerii de la control vamal în butelia de gaz a autoturismului.
În toate cazurile descrise au fost întocmit procese-verbale cu privire la contravenţie, faptele fiind calificate conform art.287 al.10 Cod Contravenţional al RM.
Conform legislaţiei în vigoare, autoritatea vamală a procedat la reţinerea în vederea confiscării a întregii cantităţi de ţigări şi a sancţionat contravenţional şoferii cu amenzi, care au fost achitate pe loc.
Sursa: Servicul vamal de presă al RM


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *