Gunther Oettinger și Vlad FIlat despre gazoductul Ungheni- Iași

Gunther Oettinger și Vlad FIlat despre gazoductul Ungheni- Iași
Sursa: politik.md

Republica Moldova şi-a consolidat poziţia de stat-membru activ şi de încredere, chiar dacă este încă un membru relativ nou. O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi, 26 iunie, de către Gunther Oettinger, Comisar European pentru Energie, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat. De asemenea Comisarul a apreciat proiectele demarate în ultima perioadă de timp în sectorul energetic, informează Politik.md.
În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte ce vizează acţiunile întreprinse de R. Moldova în domeniul energetic printre care şi diversificarea surselor de energie.
Premierul a menţionat că este mulţumit de dinamica negocierilor pe marginea Acordului de Asociere şi privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, ultimele runde fiind desfăşurate în perioada 12-15 iunie curent la Bruxelles.
„Activitatea grupurilor de lucru formate din experţi sectoriali din Republica Moldova şi Uniunea Europeană a decurs într-o manieră constructivă, acoperind inclusiv şi domeniul energetic”, a spus Vlad Filat.
Premierul a mai specificat că Republica Moldova va continua să fie activă în cadrul Parteneriatului Estic, valorificând plenar oportunităţile oferite atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi multilaterală în realizarea reformelor democratice, economice şi sociale. La ultima reuniune a  fost abordată tematica  infrastructurilor energetice din statele Parteneriatului Estic şi au fost prezentate modelele de integrare energetice din cadrul UE.
Referitor la priorităţile de dezvoltare în sectorul energetic, Prim-ministrul a precizat că aderarea la ENTSO-E, în comun cu Ucraina, rămâne a fi un obiectiv de bază pentru Republica Moldova. Premierul a spus că o altă prioritate pentru Guvernul de la Chişinău este interconexiunea cu sistemul românesc de aprovizionare cu gaze naturale, inclusiv în vederea sporirii securităţii energetice a ţării. În acest context, construcţia gazoductului Ungheni – Iaşi este o prioritate atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România.
Gunther Oettinger a menţionat că ţara noastră a înregistrat progrese semnificative ce demonstrează implicarea plenară a Guvernului pentru realizarea angajamentelor asumate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *