Creditul oferit R. Moldova de către BEI vizează și proiectul privind reţeaua electrică Ungheni-Iaşi

Creditul oferit R. Moldova de către BEI vizează și proiectul privind reţeaua electrică Ungheni-Iaşi
Sursa: politik.md

Banca Europeană pentru dezvoltare (BEI) a oferit un credit R. Moldova pentru reabilitarea reţelelor de transmisiune electrică, informează Politik.md cu referire la serviciul de presă al Guvernului.
Potrivit sursei, acest credit valorează 17 milioane de euro, iar acordul pentru obținerea acestuia a fost semnat de către Prim-ministrul Vlad Filat și vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer ieri seara. Proiectul va ajuta la mărirea şi îmbunătăţirea sistemului de transmisie electrică, pentru a-l aduce astfel mai aproape de reţeaua europeană de transmisiune a operatorilor de sistem electric (ENTOSO-E). Proiectul include reabilitarea punctelor cheie, cum sînt: substaţiile, liniile de transmitere şi transformatoarele care au termenul depăşit.
Wilhelm Molterer şi-a exprimat aprecierea faţă de rezultatele obţinute  şi noile proiecte prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova din domenii precum: energia, transportul, infrastructura şi agrobusinessul. „Acest proiect prevede întreg circuitul de la producere pînă la comercializare a vinului şi ar putea fi aplicat cu succes şi în alte domenii din agricultură”, a spus vicepreşedintele BEI.

Premierul Vlad Filat a spus că acordul semnat va ajuta Republica Moldova să diversifice sursele de energie, acest pas fiind unul prioritar pentru ţara noastră. În context, Vlad Filat s-a referit şi la proiectul privind reţeaua electrică Ungheni-Iaşi, menţionînd că Republica Moldova îşi doreşte să construiască interconexiuni cu sistemul energetic european. 

Interlocutorii au discutat şi despre Programul de restructurare a Sectorului vitivinicol, care a fost lansat de către Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiţii pentru a soluţiona vulnerabilităţile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Conform Contractului de Finanţare, semnat la 23 noiembrie 2010, BEI a acordat Republicii Moldova un împrumut în mărime de 75 milioane de euro.

Părţile şi-au exprimat disponibilitatea de a continua cooperarea, conducerea BEI fiind deschisă să susţină şi alte proiecte ce vor duce la dezvoltarea şi reformarea Republicii Moldova.

De la începutul activităţii BEI în Moldova au fost iniţiate 9 proiecte investiţionale în valoare totală de 272 milioane de euro, în domenii precum: infrastructura drumurilor,  sectorul vitivinicol, renovarea transportului public în oraşul Chişinău, aprovizionarea cu apă şi canalizare a mai multor oraşe din ţară şi creditarea ÎMM.

Sursa: politik.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *