Acţiuni concrete pentru a opri ofensiva tuberculozei

tuberculozaTuberculoza îşi menţine poziţiile la Călăraşi. Aceasta a fost concluzia la care s-a ajuns în cadrul  şedinţei lărgite a consiliului medical comun din Călăraşi, care a avut loc pe 22 mai curent. Au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Secţiei asistenţă socială şi protecţia familiei, ai organelor de drept şi societăţii civile.
Tonul discuţiilor l-a dat Silvia Bobescu, vicedirector medical al Spitalului raional, care a făcut o analiză detaliată a factorilor ce generează această situaţie îngrijorătoare. Potrivit dînsei, vinovaţi se fac atît medicii, cît şi persoanele infestate. În pofida acţiunilor întreprinse în vederea   implementării Programului naţional de control şi profilaxie a tubeculozei, în anul 2011 au fost înregistrate în raionul Călăraşi 92 de cazuri noi de îmbolnăvire prin tuberculoză, a subliniat vorbitoarea. Despre fiecare al zecelea caz s-a aflat doar după decesul celor afectaţi de maladie.    „Incidenţa în raion este de 116,53 cazuri la o sută de mii de locuitori, media pe republică fiind de 93,89. De notat că 71% din cazurile noi au fost înregistrate în rîndul bărbaţilor, iar vîrsta ţintă este de 25-60 de ani”, a punctat Silvia Bobescu.
Mulţi vorbitori au exprimat gîndul că se cere o revizuire a tratamentului, dar şi o intensificare a  acţiunilor de profilaxie, în care să fie antrenate mai activ autorităţile publice locale. Cel mai important aspect însă ar fi, în viziunea unora, procesul de conştientizare şi disciplinare a bolnavilor care, în multe cazuri, dau dovadă de lipsă totală de responsabilitate faţă de propria sănătate, dar şi faţă de sănătatea celor din jur. Se cer chiar şi măsuri drastice, care i-ar impune pe cei ce sabotează conştient tratamentul să se conformeze cerinţelor medicilor.
La final, au fost trasate acţiuni concrete pentru a opri ofensiva tuberculozei în raioin.
La şedinţă a participat şi Liliana Domente, directoarea Institutului de Ftiziopulmonologie „Chiril Draganiuc” din Chişinău.
Tudor Josanu
Nota bene!
R. Moldova este lider în Europa după cazurile de îmbolnăvire de tuberculoză. Medicii vorbesc despre o epidemie, comunică site-ul noi.md. Din cauza tuberculozei, la noi în ţară zilnic decedează două-trei persoane. Potrivit datelor statistice din ultimii doi ani, situaţia la acest capitol, practic, nu se schimbă.
Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză sînt înregistraţi, potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, în raioanele Donduşeni, Ungheni, Telenești și Călărași. „Solicit intervenția urgentă și eliminarea în proporție de 100% a focarelor de infecție din regiuni. Nu ne mai putem permite să venim doar cu explicații privind problemele din domeniu, în timp ce sursele financiare considerabile alocate combaterii tuberculozei se irosesc fără rezultat”, a declarat șeful de la Sănătate, potrivit Adevărul.md.
Conducători ai instituţiilor medicale – pedepsiţi
Nicolae Lupu, directorul Centrului medicilor de Familie Călăraşi, dar şi Lilia Scurtu, directoarea Centrului Medicilor de Familie Ungheni, au intrat în vizorul Ministerului Sănătăţii.
În conformitate cu Hotărîrea nr. 1/3 din 3 mai 2012 privind evaluarea situaţiei epidemiologice prin tuberculoză şi nivelul organizării complexe de acordare a asistenţei medicale pacienţilor în R. Moldova, Colegiul Ministerului Sănătăţii a solicitat avetizarea Liliei Scurtu, precum şi eliberarea din funcţie a lui Nicolae Lupu. Direcţia management personal medical, performanţă şi calitate a serviciilor de sănătate din cadrul ministerului urma să elaboreze ordinul de avertizare a celor doi directori alături de cei din Donduşţeni şi Teleneşti, iar direcţiile Ministerului Sănătăţii – să reexamineze condiţiile de salarizare a acestora.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *