VIDEO | „Bravo celor care au dat de înţeles că şi noi putem rîde pe seama noastră”

Alexandru Plăcintă, expoziție caricaturi, UngheniSă sărbătorim frumos şi inedit Ziua libertăţii presei. Asta şi-a propus echipa „Expresului” şi a reuşit. Pe 4 mai, în sala de expoziţii „Vasile Şoimaru” de la Biblioteca publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni a fost vernisată o expoziţie de caricaturi cu genericul: „Oamenii care au simţul umorului”, semnată de un unghenean – Alexandru Plăcintă.
L-am descoperit absolut întîmplător, pe o reţea de socializare. I-am văzut cîteva caricaturi, printre protagonişti aflîndu-se preşedintele raionului şi primarul de Ungheni. Ne-a impresionat şi, în scurt timp, am stabilit cine-i autorul. L-am contactat şi i-am propus să vernisăm o expoziţie la Ungheni.
Am lucrat împreună timp de aproape două luni. Noi – trimiţîndu-i poze ale unor persoane publice din Ungheni, iar el – făcînd caricaturile.
La festivitatea de vernisare a expoziţiei au participat numeroşi ungheneni, dar şi oficialităţi.  „Mulţumesc tuturor celor care au organizat expoziţia. Sînt nişte caricaturi reuşite. Este o artă, ne reprezintă şi, totodată, ne face o dispoziţie mai bună”, a subliniat preşedintele raionului, Iurie Toma. A venit cu aprecieri frumoase şi Iulia Pancu, vicepreşedintele raionului, menţionînd că autorul, Alexandru Plăcintă, a avut „curajul şi îndrăzneala să reprezinte în caricaturi oameni publici”. „Ne-am regăsit şi au început frămîntările noastre interioare”, a remarcat dînsa.
„E o expoziţie fantastică. E  frumos, pentru că descoperim dedesubturile pe care noi nu le vedem”, a accentuat şi Serghei Cladco, preşedintele filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie.  „Bravo, Alexandru! Bravo celor care au dat de înţeles că şi noi putem rîde pe seama noastră. E un semn bun”,  a spus şi consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi pe relaţiile R.Moldova-judeţul Iaşi, Ion Harea, după care a remarcat că această expoziţie ar putea să treacă şi Prutul.
La eveniment a participat şi primul profesor de pictură al caricaturistului, Vladimir Butnaru. „A fost o surpriză foarte plăcută. Am rămas șocat: Alexandru face caricatură!”, a recunoscut dînsul, făcîndu-i şi un compliment de zile mari fostului elev: „Este aproape de Popa Popa’s”. Alexandru Plăcintă, la rîndul său, a exclamat: „Pentru mine, e o zi deosebită. Caricatura e libertatea mea interioară. Sînt satisfcăut să văd cum zîmbesc oamenii la vederea caricaturilor care-i reprezintă”.



Video: TV EuroNova


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *