VIDEO | Operaţiunea „Girofarul” a pus la respect şoferii

Operatiunea ”Girofarul”Mare gălăgie pe traseul Ungheni-Semeni pe data de 3 mai curent. Sunetul stringent al sirenei şi luminile giratorii ale unei ambulanţe imitau o situaţie de urgenţă la trafic. Autospeciala era încadrată în operaţiunea „Girofarul”, iniţiată de poliţia rutieră din Ungheni.
Acţiunea a durat doar o oră, timp în care agenţii rutieri au ridicat 15 permise de conducere ale şoferilor nedisciplinaţi, care nu au acordat prioritate ambulanţei, aşa cum prevede Regulamentul circulaţiei rutiere. „Cu părere de rău, situaţia la trafic lasă de dorit şi asta ne pune în gardă”, a remarcat Viorel Caras, şeful Secţiei poliţie rutieră Ungheni. Potrivit dînsului, asemenea acţiuni au loc cu regularitate pe diferite artere de circulaţie din raza raionului Ungheni şi au menirea de a educa spiritul de respect în rîndurile şoferilor.
Nici angajaţii serviciului 903 din Ungheni nu sînt încîntaţi de comportamentul conducătorilor auto la trafic. Dînşii spun că se întîmplă destul de frecvent ca participanţii la trafic să nu cedeze trecerea ambulanţelor cu semnal sonor şi girofarul inclus. „Sînt cazuri cînd nu reuşim să ajungem la bolnav într-un timp scurt, din cauza unor circumstanţe nefavorabile la trafic pe care le crează unii şoferi”, spune Romela Găluşcă, medic la Staţia de Salvare Ungheni.
La rîndul lor, cei care încalcă Regulamentul găsesc numeroase motive de dezvinovăţire, cum ar fi: „Soarele m-a orbit şi nu am observat luminile alb-albastre” sau: „Nu am auzit semnalul sonor”.  S-au găsit şi şoferi care s-au luat la ceartă cu poliţiştii, invocînd că ştiu legea, dar se grăbesc acum.
Replicile tăioase ale acestora au fost ignorate de oamenii legii, dat fiind faptul că dînşii au avut o dovadă fermă a încălcărilor şi anume: camera de luat vederi, operaţiunea fiind filmată integral. Şoferii „grăbiţi”, identificaţi în timpul operaţiunii „Girofarul” au fost sancţionaţi cu cîte 25 de unităţi convenţionale (500 de lei) şi cu cîte 4 puncte de penalizare.
La finalul operaţiunii, Viorel Caras şi-a exprimat încrederea că, odată cu introducerea punctelor de penalizare, conducătorii auto vor deveni mai disciplinaţi. Potrivit legislaţiei, în cazul în care aceştia au acumulat 15 puncte de penalizare, ei vor fi lipsiţi de permisul de conducere. Pentru a-l recăpăta, vor trebui să susţină un examen de cunoaştere a Regulamentului.
De notat că la desfăşurarea operaţiunii „Girofarul” au fost împlicate toate cele patru automobile ale Poliţiei rutiere din Ungheni, precum şi întreg efectivul care numără şapte poliţişti. Distanţa parcursă a fot de 6 kilometri.
Ina Landa

Sursa: AiciTV.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *