VIDEO | Primii paşi spre colaborare cu regiuni din Estonia şi Polonia

COLABORARE EXTERNĂ PENTRU NEVOI LOCALE
Captură: AiciTV.md

De acum înainte, unghenenii vor avea un partener de nădejde în Estonia. Pe 24 mai, într-o atmosferă festivă, a fost semnat în acest sens un acord de colaborare cu regiunea Jogeva. Evenimentul a avut loc în cadrul unei mese rotunde cu genericul: “Rolul parteneriatelor transfrontaliere pentru dezvoltarea raionului Ungheni în context european”.
“Acest eveniment se înscrie în preocupările noastre comune, şi anume: dezvoltarea social-economică a raionului prin prisma dezvoltării parteneriatelor transfrontaliere”, a menţionat Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni. Dînsul a remarcat că aceste  acorduri reprezintă “o oportunitate de a dezvolta relaţii economice echilibrate, de a asigura o stabilitate socială prin valorificarea resurselor locale şi regionale în cadrul unor proiecte comune”. “Relaţiile dintre Estonia şi R. Moldova s-au îmbunătăţit în ultimii doi ani, fapt care ne bucură. Este foarte important că azi am făcut noi legături între oameni”, a menţionat Victor Svjatoshev, guvernator al regiunii Jogeva, subliniind, totodată că acordul semnat este “primul pas de colaborare cu raionul Ungheni şi unul foarte important”.
În aceeaşi zi, a fost semnată şi o scrisoare de intenţie privind colaborarea raionului Ungheni cu regiunea Nowy Sacz din Polonia. “Semnarea acordului propriu-zis va avea loc după ce va fi aprobată această scrisoare de către consiliul nostru”, a făcut explicaţiile de rigoare Mieczyslaw Kielbasa, viceguvernator al regiunii Nowy Sacz, după care şi-a exprimat speranţa într-o colaborare cît mai fructuoasă, mai ales, în atragerea fondurilor europene, capitol la care polonezii au o experienţă de invidiat.
Raionul Ungheni mai are semnate cîteva acorduri de colaborare, printre care cu judeţele Iaşi şi Arad din România, cu raionul Kalinkovici din regiunea Gomel, Belarus.
Natalia Jungheitu

VIDEO:  AiciTV.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *