Vă doriţi o nuntă de vis? | Povestea jartierei

jartiera
Sursa: argento.ro

Cu siguranţă, deseori aţi văzut la nunţi, în ultimii ani, un obicei relativ nou pe la noi, dar foarte curios şi haios totodată.  Este vorba de scoaterea jartierei de către mire de pe piciorul miresei.
Originea jartierei vine de departe în timp, tocmai din epoca paleolitică. În unele picturi rupestre, dansatoarele se văd purtînd jartiere. Cercetătorii au stabilit o legătură între jartiera miresei, zeitățile deținătoare de puteri magice și Ordinul Jartiere din Anglia.
Jartierele simbolizează misterul și, mai ales, virginitatea. Despre aceasta vorbesc şi culorile lor. Se zice că albastrul și albul sînt culorile-simbol ale iubirii, purității şi fidelității. Viitoarele mirese sînt, așadar, încurajate să poarte jartiere în una din aceste culori.
“Rușine aceluia care de rău gîndește!”, aceste cuvinte alcătuiesc deviza celei mai înalte decorații britanice: Ordinul Jartiere, care nu este acordat decît suveranilor, șefilor de state și membrilor familiei regale, numărul beneficiarilor fiind limitat la numai 25.
Obiceiul jartierei la nunţi provine de la faptul că, în trecut, în anumite țări europene, mireasa strîngea banii de la invitați sub jartieră. Tradițiile au evoluat, iar acum obiceiul jartierei s-a transformat într-un joc picant. Mirele este pus să scoată cu dinții jartiera de pe piciorul miresei, după care o aruncă  spre burlacii care stau în spatele lui. Ca și în cazul buchetului de mireasă, cel care prinde jartiera va fi următorul tînăr ce se va căsători. El trebuie să pună jartiera pe piciorul domnișoarei care a prins buchetul, astfel ca apoi ambii să “deschidă” următorul dans.
Sperăm că această tradiție frumoasă va dăinui în timp în cinstea dragostei nemărginite și frumoase!
Cu drag, Aliona Leșanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *