Apa potabilă de calitate – un mare lux la Călăraşi

apa potabila
Sursa: eugenianegruta.wordpress.com

La această concluzie au ajuns, săptămîna trecută,  membrii Consiliului raional extraodrinar de sănătate publică Călăraşi, după ce au examinat, într-o şedinţă ordinară, starea de lucruri în domeniu. 
După constatarea că în raionul Călăraşi există 31 de apeducte şi circa 5700 fîntîni înregistrate oficial, Consiliul a stabilit că mai sînt peste 70 de apeducte construite clandestin, de care nu ţine cont nimeni. Per ansamblu, un control al calităţii apei potabile din raion a arătat că indicii bacteorologici s-au înrăutăţit drastic: de la 10,6 %  în 2010 la 17,9% în 2011. Cea mai proastă  calitate a apei potabile se atestă la Călăraşi, Bravicea, Temeleuţi, Palanca, Bahmut, Ţibirica, Căbăieşti, Dereneu, Hogineşti.
În consecinţă, circa 50 mii de oameni sînt supuşi în permanenţă riscului de îmbolnăvire. Din cauza apei necalitative se atestă un număr mare de maladii ale sistemului osteo-articular – 378,9 cazuri la 10 mii de populaţie, patologii ale organelor digestive – 1700 de cazuri la a10 mii de populaţie, patologii ale sistemului circulator – 1705 cazuri.
Oricît ar părea de paradoxal, dar în situaţia cînd marea majoritate a  surselor de apă potabilă nu sunt îngrijite şi exploatate în conformitate cu normele existente, se sapă foarte multe noi fîntîni, absolut  inutile.
Este extrem de gravă, sub toate aspectele, situaţia privind aprovizionarea cu apă potabilă a oraşului Călăraşi. Investiţiile de milioane din ultimii ani nu au schimbat cu mult situaţia. Nu lucrează nici sistemul de canalizare, nici cel de evacuare a deşeurilor menajere, ceea ce creează un pericol real pentru starea sanitară a oraşului.
Consiliul extraodinar a adoptat  o listă a indicatorilor-ţintă pentru implementarea Protocolului privind apa şi sănătatea, care prevede măsuri de schimbare în mai bine a situaţiei la acest comparetiment pînă în aul 2020.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *