Todireştenii au îndemnat din nou lumea la glume

Todireştenii au îndemnat din nou lumea la glume Multă lume și mult umor pe metru pătrat – așa a arătat sala Casei de cultură din Todirești, Ungheni, duminica trecută, pe 13 mai. Aici s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului de satiră și umor „Lume, lume, hai la glume”. Evenimentul a fost organizat, ca şi în anul precedent, de Secția raională cultură Ungheni cu sprijinul Consiliului raional, dar și al Primăriei Todirești. ”Dacă în 2011 festivalul a fost dedicat Zilei teatrului și a avut loc pe 27 martie, în acest an ne-am dorit să-l organizăm mai tîrziu, ca să fie cald afară”, a remarcat, chiar în debut, Victor Baltag, primarul de Todirești.
Sărbătoarea a adunat nu doar un public numeros, ci și mulți oaspeți, printre care: Teatrul de satiră și umor din Batîr, raionul Cimișlia, actorii Valentin Delinschi și Elena Oleinic de la Teatrul ”Satiricus” din Chișinău, Teatrul „Vlădenii” din Pîrlița, Ungheni, epigramiștii Ion Berghia din Iași, Grigore Drăgan din Nisporeni, Vasile Lupu din Ungheni. „Avem parte azi de un public deosebit de receptiv cu un simț al umorului dezvoltat. Acest fapt mi-a dublat plăcerea de a mă afla aici”, şi-a împărtășit impresiile Grigore Drăgan.
Epigramistul nisporenean a foat însoţit la festival de bunul său prieten Grigore Stamati, directorul Casei de cultură din Ciutești, conducătorul Studioului „Masca”. Și, dacă Grigore Drăgan a cucerit publicul prin epigrame, apoi Grigore Stamati a făcut-o prin măștile vernisate în holul Casei de cultură din Todirești. Tot aici, au mai putut fi admirate și măștile elevilor de la Școala de arte plastice din Ungheni, dar și lucrările caricaturistului Alexandru Plăcintă.
Tonul sărbătorii l-au dat gazdele – Teatrul de satiră și umor „Gură spartă”, care a făcut sala să explodeze în hohote. Glumele pe seama oamenilor de la sat au fost interpretate cu o măiestrie aleasă deaceştia. ”Sîntem siguri că şi consătenii noștri, la primul prășit pe deal, vor discuta doar despre acest festival, căci este ultima noutate în sat”, a spus, pentru „Expresul”, Viorica Culeac, membră a teatrului ”Gură spartă”. Totodată, ea a accentuat că ediția a doua a Festivalului a atins un nivel înalt de organizare și a întrunit artiști de valoare într-un număr mult mai mare decît la prima ediţie. „Loc de mai bine, totuși, a rămas”, a încheiat dînsa.
Finalul festivalului a avut loc pe o notă de bună dispoziție și aplauze furtunoase. Prestațiile participanților au fost răsplătite cu diplome și premii bănești, înmînate de Eugenia Baroncea, șefa Secției cultură Ungheni. „Sperăm să menținem vie arta umorului și să o transmitem generațiilor viitoare, căci se știe bine că zîmbetul ne face pe toți mai sănătoși”, a menționat dînsa. Cadouri și mențiuni a oferit și conducerea locală a comunei Todirești.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *