Pentru o zi în rol de agenți rutieri

concurs, Pentru o zi în rol de agenți rutieriStrăzile orășelului improvizat din curtea Centrului educațional pentru copii și tineri (fostul gimnaziu-internat) din Ungheni au fost aglomerate pe data de 27 aprilie. Aici s-a desfășurat etapa raională a tradiționalului concurs republican ”Securitatea la trafic înseamnă viață”.
Evenimentul a fost organizat de către Direcția Raională Învățămînt, Tineret şi Sport, în colaborare cu Secția Poliție Rutieră Ungheni, Uniunea Conducătorilor Auto filiala Ungheni şi Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională filiala Ungheni.
54 de elevi din 6 instituții de învățămînt din raionul Ungheni au fost pentru o zi în rol de agenți rutieri. Deși acțiunile tinerilor nu au fost decît o imitare a responsabilităților unui polițist  adevărat, dînșii s-au încadrat în rol, dînd dovadă de cunoștințe bune ale regulilor de circulație. Cele şase echipe participante au reprezentat liceele: ”Ion Creangă”, ”Gheorghe Asachi”, ”Alexandr Pușkin” (Ungheni), „Dimitrie Cantemir” (Cornești), Sculeni și gimnaziul Negurenii Vechi. Cu toţii au avut de înfruntat șapte probe, inclusiv practice. Lupta a fost aprigă.
„Toți participanții sînt bine pregătiți și asta ne face să credem că cele învățate le vor fi de folos atunci cînd vor fi implicați în traficul rutier”, a menționat Igor Maximciuc, inspector superior auto la Secția de Poliție Rutieră Ungheni. Dînsul s-a arătat încrezut de faptul că, odată cu atragerea mai multor copii în asemenea activități, numărul accidentelor cu implicarea minorilor în raion va fi, cu siguranță, în scădere.
Dacă echipele s-au descurcat cu uşurinţă la probele pregătite acasă (salutul, înviorarea și prezentarea gazetei de perete), atunci la cele practice (respectarea regulilor de circulație sau  acordarea primului ajutor medical) s-au pomenit cu necunoscutul în față. Şi pista pentru bicicliști s-a dovedit a fi destul de dificlă pentru unii.
Momentul culminant a fost premierea. Al doilea an consecutiv, punctajul maxim l-a obţinut echipa liceului din Sculeni. Anume ea va reprezenta raionul la etapa zonală a concursului, care va avea loc în luna mai la Bălți. Şi, pentru a-i menţine cu picioarele pe pămînt, preşedintele Uniunii Conducătorilor Auto filiala Ungheni, Andrei Cozmolici, a apreciat evoluția tinerilor agenți rutieri de la Sculeni cu nota „8 cu plus”. „Este o notă bună, dar loc de mai bine este mereu”, a subliniat dînsul, exprimîndu-şi, totodată, dorinţa, ca în anii următori să participe mai multe instituţii școlare la această competiție. De notat că anul trecut numărul participanţilor a fost de 11.

Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *