Caricaturi cu Vlad Filat, Nicolae Timofti, Marian Lupu, Vladimir Plahotniuc, Dorin Chirtoacă și alții marca Ungheni

Alexandru PlacinteCaricaturile lui Vlad Filat, Nicolae Timofti, Marian Lupu, Vladimir Plahotniuc, Dorin Chirtoacă, Vladimir Voronin și mulți alți politicieni, dar și alte personalități din Republica Moldova fac parte din creațiile lui Alexandru Plăcintă (30 de ani) – un tînăr artist din Ungheni. Acesta are în colecţia sa personală are circa 200 de lucrări. A trecut prin condeiul său mai mulţi politicieni, artişti, dar şi prieteni şi colegi. Nici măcar soția sa n-a scăpat fără un portret haios.


Dan Bălan

Dan Balan

Alexandru Plăcintă, originar din satul Zagarancea, r.Ungheni, este designer de profesie. El a absolvit Școala de Arte din orașul Ungheni și Colegiul Republican de Arte „A.Plămădeală” din Chișinău. A ales design-ul, deoarece consideră că este o artă complexă, în care se regăsesc majoritatea artelor clasice. Anume în acest domeniu Alexandru se poate manifesta pe deplin. „În colegiu l-am avut ca profesor pe maestrul Gheorghe Munteanu, căruia îi datorez modelarea mea ca artist. Arta are o singură cerință: să ai imaginație. Iar restul se obține prin multă muncă și talent”, ne-a comunicat tânărul designer.

A realizat peste 200 de caricaturi
Şi-a descoperit pasiunea pentru caricatură încă de pe timpul studenției, iar primele „jertfe” ale creionului lui au fost chiar colegii de la Arte. „Încercam să ne facem unul altuia caricaturi cât mai haioase. Era foarte amuzant, iar deseori protagoniști ai caricaturilor noastre erau chiar profesorii. Am adunat lucrările pe care le-am făcut de-a lungul anilor, iar acum numărul lor a ajuns la 200”, ne-a declarat Alexandru.
I-a caricaturizat pe toţi membrii AIE

Vlad Filat
Vlad Filat

Mulţi din cei pe care Alexandru Plăcintă i-a aşezat cu condeiul pe foaie sunt persoane pe care le-a cunoscut: prieteni, colegi, dar şi vedete sau politicieni. „I-am desenat pe toţi membrii AIE, pe toţi președinții R.Moldova şi pe câţiva politicieni. Nu au scăpat fără o caricatură nici artiştii, actorii, jurnaliştii şi scriitorii autohtoni”, ne-a mărturisit tânărul.

 Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc


După o criză politică îndelungată, alegerea şefului statului l-a inspirat. Astfel, artistul plastic a adăugat în portofoliul său şi caricatura lui Nicolae Timofti, lucrare pe care a realizat-o în doar 20 de minute .
Alexandru menţionează că moldovenii au simţul umorului bine dezvoltat, iar portretele pe care le face nu stârnesc reacții negative, ci doar zâmbete.

Nicolae Timofti
Nicolae timofti


Preţul unui portret caricaturizat – de la 20 de euro
Alexandru spune că deocamdată nu este interesat să-şi vândă caricaturile în Moldova, deşi a avut nenumărate propuneri. „Îmi vând lucrările doar peste hotare, iar preţul lor depinde de formatul şi tehnica utilizată. Preţul acestora porneşte de la 20 de euro”, adaugă el.
În anul 2008, Alexandru a avut o expoziţie de grafică în Italia, iar despre talentul său s-a scris şi în presa din peninsulă. În viitorul cel mai apropiat caricaturistul va avea o expoziţie la biblioteca raională din Ungheni.

Pasha Parfeny
Pasa parfeni

„Aici artiştii sunt ignoraţi”
Tânărul artist consideră că moldovenii nu ştiu să preţuiască adevărata artă. „Din păcate, la noi oamenii de artă sunt ignoraţi”, mărturisește Alexandru.
Ceea ce ţine însă de stilul vedetelor, designer-ul consideră că acestora le lipseşte individualitatea şi unicitatea.
Design-ul floristic – pasiune și afacere de familie
În timpul liber, Alexandru preferă să citească, iar o altă pasiune a sa o constituie colecţionarea monedelor Uniunii Europene.
Artistul are o afacere de familie în domeniul design-ului floral, iar pe timp de vară va pleca în Italia, unde va avea posibilitatea să se realizeze din punct de vedere profesional şi, nu în ultimul rând, financiar.
Alexandru Placinte
 
 
Sursa:apropomagazin.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *