Băsescu FACE PRAF PR-ul politic al unor politicieni DE LA CHIŞINĂU: Interconectarea prin gazoductul Ungheni-Iaşi, ABIA către SFÂRŞITUL anului 2014!

gazoductul Ungheni-Iasi
Sursa: 24h.md

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale României şi Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014.
„Un politician, n-are importanţă dacă e român sau moldovean, a acreditat termenul de finalizare a interconectării pe gaze sfârşitul anului 2012. Cred că este nerealist termenul. Cred că va fi undeva în 2014, către sfârşitul anului”, a spus Băsescu, în interviul acordat Radio România Actualităţi, el adăugând că în prezent, ca şi în privinţa conectării sistemelor energetice, pe liniile de 400 kW Fălciu-Goleşti şi Suceava-Bălţi, sunt în derulare studiile de fezabilitate în funcţie de care se vor şti costurile acestor lucrări.
Băsescu a amintit că gazoductul Iaşi-Ungheni este finanţat parţial de UE, în proporţie de 50%, iar cealaltă jumătate va fi asigurată de România prin folosirea fondurilor promise Chişinăului în cadrul ajutorului nerambursabil acordat de Bucureşti, în valoare de 100 milioane de euro. „În cursul discuţiilor de astăzi eu am transmis domnului preşedinte Timofti că România este gata ca, din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane, să acopere integral componenta care revine celor două state”, a spus Băsescu.
Mas-media de la Chişinău scria anterior că la prima şedinţă comună a guvernelor Republicii Moldova şi României, premierul Vlad Filat a asigurat că până la sfârşitul anului va fi terminat gazoductul Iaşi-Ungheni.
Despre construcţia gazoductului Ungheni – Iaşi s-a vorbit, când preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită în Republica Moldova. Atunci, şefii celor două state au convenit ca în cadrul politicii de vecinătate să fie realizat proiectul de punere în funcţiune a transportului de gaze Drochia – Ungheni – Iaşi. În luna mai 2010, fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a efectuat, de asemenea, o vizită în Republica Moldova, convenind cu premierul Vlad Filat construirea gazoductului.
Costul estimativ al proiectului se ridică la 20 de milioane de euro. O parte din fondurile necesare, în sumă de 7 milioane de euro urmează a fi alocate de către Comisia Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, 3 mil. euro pentru Republica Moldova şi, respectiv, 4 mil. euro pentru România.
Sursa: 24h.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *