Apă şi foc: ambele pot provoca dureri şi pagube de nedescris

inec
Sursa: crimetime.ro

A murit un băiat din satul Cioropcani, raionul Ungheni. Avea doar 14 ani. În ziua de 30 aprilie, la prînz, a dispărut şi de atunci nimeni nu l-a mai văzut. Abia la 2 mai corpul său neînsufleţit a fost găsit într-un iaz din apropierea satului. Este primul înec înregistrat în acest an în raionul Ungheni.
Direcţia Situaţii Excepţionale avertizează:
Luînd în consideraţie faptul că se apropie vacanţa de vară, cînd o bună parte a timpului copiii vor rămîne nesupravegheaţi, părinţii fiind la serviciu, venim cu îndemnul către conducătorii instituţiilor de învăţămînt să organizeze lecţii în vederea instruirii şi pregătirii lor în domeniul apărării împotriva incendiilor, a calamităţilor naturale, precum şi a regulilor de comportare pe apă.
Cum să acordăm primul ajutor în caz de înec?
Precauţie maximă la scoaterea victimei din apă. Salvatorul se apropie din spate, apucă victima de păr sau de sub mînă, ţinînd-o cu faţa în sus, deasupra apei. Dacă victima se agaţă de salvator, încurcîndu-i mişcările, cea mai bună metodă de eliberare este scufundarea sub apă pentru cîteva secunde. Dacă victima este fără cunoştinţă, respiraţia artificială va începe şi se va efectua în apă. După scoaterea din apă se eliberează căile respiratorii prin aşezarea victimei în poziţie laterală şi, dacă este necesar, se face reanimare. Dacă respiraţia este prezentă, victima se şterge cu un prosop uscat, se încălzeşte şi i se dă de băut lichid fierbinte.
Pe 6 mai, la ora 12.45, în satul Măcăreşti, Ungheni s-a produs un incendiu devastator. A fost distrus acoperişul unei case şi bunurile materiale din trei odăi. Ulterior, aici a fost depistat şi cadavrul carbonizat al proprietarului, un bărbat în vîrstă de 55 de ani. Cauza decesului şi prejudiciul material se constată.  
Direcţia Situaţii Excepţionale avertizează:
Deorece se apropie vacanţa de vară, trebuie să acordăm o atenţie sporită copiilor şi educaţiei lor, astfel ca ei să conştientizeze că focul poate avea şi beneficii, dar şi efecte distrugătoare. Pregătirea copilului pentru a-şi apăra viaţa în situaţii de urgenţă nu poate fi omisă din întreaga activitate de educare a omului.
Este important să reţinem că pericolul vine mai repede atunci cînd este dispreţuit. Statisticile despre numărul incendiilor şi al pierderilor de vieţi omeneşti datorate jocului copiilor cu sursele de aprindere sînt elocvente. Multe tragedii şi drame s-au datorat inocenţei copiilor ori indiferenţei părinţilor faţă de riscurile focului. Cel care priveşte toate măsurile de prevenire cu uşurinţă va avea mari greutăţi, concretizate în răni sufleteşti şi pagube materiale.
Să ne gîndim la copiii noştri. Ei trebuie să ştie cum să se apere, cum să facă diferenţa între bine şi rău şi să reţină că focul necontrolat ne este vrăjmaş, iar scăldatul nesupravegheat de către maturi şi în locuri necunoscute e deosebit de periculos.
Valentina Bordianu,
inspector Serviciu apărare împotriva incendiilor a Direcţiei Situaţii Excepţionale Ungheni  


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *