Au fost obligate să ramburseze sumele indemnizaţiilor primite ilegal

lei, bani
Sursa: makler.md

Mămicile care cresc copii pînă la trei ani şi doresc să revină în cîmpul muncii mai devreme, ar fi bine să anunţe despre decizia luată Casa teritorială asigurări sociale. În caz contrar, se pot trezi cu surprize din cele mai neplăcute.
Vorba e că, dacă revine la serviciu, femeia respectivă nu mai are dreptul la indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului. Din neştiinţă, în cele mai frecvente cazuri, multe femei nu au anunţat Casa teritorială asigurări sociale că au revenit la muncă, astfel că au continuat să primească, pe lîngă salariu, şi indemnizaţiile cu pricina. Dar, vorba ceea: ulciorul nu merge de multe ori la apă. În urma unor controale, aceste nereguli au ieşit la iveală şi mămicile „neordonate” au fost obligate să ramburseze sumele indemnizaţiilor primite ilegal. 
„Nereguli de acest gen au fost depistate şi în raionul Ungheni. Este însă îmbucurător faptul că beneficiarii şi-au recunoscut vina şi au rambursat, în mare majoritate, banii”, a menţionat Iulia Sanduleac, şefa Secţiei calcul drepturi plătite de la bugetul de stat în cadrul Casei teritoriale asigurări sociale Ungheni.
Potrivit unei note informative a Casei Naţionale de Asigurări Sociale din 5 aprilie curent, în ultimele opt luni au fost rambursaţi, în toată republica, 1765902,2 lei. La ora actuală, datoriile beneficiarilor faţă de bugetul de stat al asigurărilor sociale se estimează la 480641,8 lei.
Doar şase raioane nu au datorii de acest gen. Printre acestea, şi Nisporeniul. Raionul Călăraşi are datorii minime –  2784,6 lei.
Iulia Sanduleac a specificat că un părinte poate păstra dreptul la indemnizaţie doar dacă îşi confirmă reluarea muncii în condiţii de program parţial de lucru.
În anul 2012, o indemnizaţie lunară de creştere/îngrijire a copilului este de 300 de lei pentru mamele care au asigurare socială. Cele neasigurate primesc lunar cu 50 de lei mai puţin.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *