VIDEO | Au sfidat tradiția. Paștele blajinilor, de joi pînă luni

pastele blajinilor
captură: JurnalTV.md

Au sfidat tradiţia. În timp ce majoritatea moldovenilor abia cumpără pomeni, locuitorii satului Pîrliţa, din raionul Ungheni au început să-şi pomenească morţii. Oamenii au avut grijă să-şi ia zi liberă doar ca să ajungă la Paştele Blajinilor. Nu de alta, dar îi va vorbi de rău lumea în sat pentru că nu au grijă de răposaţi.
Cimitirul din satul Pîrliţa, raionul Ungheni s-a umplut astăzi, 19 aprilie, cu oamenii veniţi să-i pomenească pe cei răposaţi. Iar pentru că joi e zi lucrătoare, mulţi dintre ei au fost nevoiţi să-şi ia liber de la serviciu. Alţii, au venit tocmai de peste hotare.
Oamenii povestesc că de când se ştiu, merg în ziua de joi la cimitir. Asta pentru că pe vremuri preoţii erau la mare căutare şi nu reuşeau să facă prohodul la toate cimitirile într-o zi. Acum, lucrurile s-au schimbat, doar că oamenii s-au obişnuit deja că joi e Paştele Blajinilor.
Deşi este considerat Paştele răposaţilor, ca de obicei, profită de sărbătoare cei vii. Ei au întins mese în cimitir şi şi-au amintit de cei trecuţi în lumea celor drepţi, aşa cum ştiu doar moldovenii.
Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor, aşa cum i se mai spune în popor este cea mai însemnată zi în care se pomenesc morţii. Se crede că sufletele celor decedaţi sunt libere şi pot gusta din bucatele pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Sursa: jurnaltv.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *