Satele din raionul Ungheni se lansează în competiția de selectare a instituțiilor ce se vor încălzi cu energie din BIOMASĂ

raionul Ungheni
Sursa: panoramio.com

Satele din raioanele Şoldăneşti, Rezina, Orhei şi Ungheni se lansează în competiţia de selectare a instituţiilor publice ce se vor încălzi cu energie din biomasă. Începând cu săptămâna aceasta, autorităţile publice locale interesate pot depune scrisori de intenţie de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi alte instituţii publice.
Comunităţile câştigătoare vor fi selectate în baza unor criterii prestabilite şi în cadrul unui proces etapizat, competitiv şi transparent. Ca primă etapă de selecţie, satele participante urmează să probeze următoarele:
1) dovada sursei sigure de aprovizionare cu combustibil din biomasă și a resurselor financiare pentru achiziția combustibilului,
2) existența clădirilor publice adecvate pentru a fi racordate la noul sistem termic,
3) existența depozitelor pentru stocarea combustibilului din biomasă,
4) angajamentul și motivarea comunității de a accesa surse alternative de energie termică.
Din mai 2011 şi până în martie 2012, Proiectul Energie şi Biomasă a cuprins 12 raioane din care au fost selectate 58 de sate pentru a-şi conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă. În total, 41 de şcoli, 25 de grădiniţe, 3 centre comunitare, 2 primării şi 1 cămin se vor încălzi în următorul sezon de încălzire cu energie din biomasă. Cea mai mare parte a cheltuielilor instalării sistemelor termice alternative este acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, satele contribuind cu un minim de 15% din valoarea totală a investiţiei.
Până în 2014, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toate raioanele Republicii Moldova. În total, cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln. Euro) și PNUD oldova (560,000 Euro).
Sursa: timpul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *