Dacă a început un lucru, neapărat îl va duce pînă la capăt

Serghei Nicul, specialist în cadrul Direcţiei generale finanţe UngheniCine nu îl cunoaşte pe Serghei Nicul, specialist în cadrul Direcţiei generale finanţe Ungheni? Şi nu doar la Ungheni, ci în întreaga regiune. Pe lîngă faptul că este economist, dînsul mai este şi preşedintele Federaţiei raionale a jocului de dame Ungheni. Este un mare amator al damelor, este un campion.
Jocul de dame a intrat în viaţa sa pe cînd avea doar 3 ani. Primul învăţător i-a fost chiar tatăl său. La vîrsta de 10 ani, obţine prima victorie: devine campion al şcolii medii din Găleşti, Străşeni, unde trecuse cu traiul familia sa. El s-a născut însă la Stolniceni, Ungheni. Succesul pe care-l obţinuse atunci l-a făcut să meargă mai departe. A participat la diferite competiţii de toate rangurile. În 1973, devine campion al Tehnicumului financiar-economic din Chişinău. Nu s-a oprit aici. După alte succese incontestabile, în anul 1991 devine campion al Republicii Moldova la dezlegări. Urma să plece la Campionatul Mondial, în Cehia, dar nu a avut banii necesari pentru aceasta. În acelaşi an, devine şi campion al URSS între persoanele cu dizabilităţi. Serghei Nicul a evoluat la şapte ediţii ale fazei finale a campionatelor naţionale, liga superioară, reuşind să se claseze, în anul 2007, pe un onorabil lor – al VIII-lea, asdtfel fiind recunoscut printre cei mai puternici jucători de dame din republică. Este un pormotor înflîcîrat al acestui joc.
Marea sa pasiune pentru jocul de dame nu l-a încurcat niciodată în activitatea sa de ecomist. Din contra, l-a ajutat. A reuşit întotdeauna să împletească armonios viaţa profesională cu cea competiţională, dar şi cea personală.
Consideraţi că sînteţi un om realizat?
La anii mei, mă simt oarecum realizat. Am o familie, am un copil care deja şi-a găsit un loc în viaţă. În curînd voi fi bunel. Ce pot să-mi mai doresc? Şi profesional mă simt un om împlinit, pentru că mi-am găsit locul portivit.
Care sînt principiile dumneavoastră de viaţă?
Trebuie să fii cinstit în lucrul pe care îl faci, să fii responsabil şi, nu în ultimul rînd, punctual. Lucrul  început trebuie dus neapărat pînă la capăt.
Principalele momente din viaţă care v-au făcut să fiţi ceea ce sînteţi.
Absolvirea facultăţii a fost cel mai important moment. De cînd am primit diploma, activez la Direcţia generală finanţe Ungheni. Sînt aproape 40 de ani! Mă bucur de ceea ce am realizat pînă acum. Nu m-am plictisit de ceea ce fac zi de zi, pentru că ajungem iarăşi la vorba pe care am mai spus-o: dacă ai început un lucru, trebuie să-l duci pînă la capăt. Un alt moment important care mi-a schimbat viaţa este entuziasmul pentru jocul de dame.
Cu ce se mîndreşte Serghei Nicul?
Cu familia, cu feciorul meu.
Ce calităţi ar trebui să aibă un om ca să fie prietenul dumneavoastră?
Ca să-mi fie un prieten adevărat un om ar trebui să aibă demnitate, să fie de încredere, deştept, ingenios, gospodar şi… frumos la suflet. Să nu uităm nici de proverbul: prietenul bun la nevoie se cunoaşte. Este principial.
Ocupaţia dumneavoastră preferată.
În afară de lucrul pe care îl fac zi de zi, sînt damele, iar în afară de dame, îmi place să muncesc în grădină, să mă plimb, toamna tîrziu, prin pădurea aurie.
Visul dumneavoastră de fericire.
Tot ceea ce îmi doresc cel mai mult de la viaţă e să-mi fie familia sănătoasă, să mă bucur de realizările copilului meu.
Starea de spirit actuală.
Oricare ar fi situaţia, trebuie să fim cît mai optimişti căci doar aşa putem să schimbăm lucrurile în mai bine.
Cine au fost cei care v-au marcat caracterul şi viitorul?
Datorită părinţilor mei am ajuns să fiu ceea ce sînt. Tatăl meu a fost primul meu învăţător, şi nu doar la şcoală, ci şi la jocul de dame.
Deviza dumneavoastră?
Pace, linişte şi sănătate.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *