Afacere cu ciuperci – păstrăv crescut la Chirileni

Afacere ciuperci cultivare pastrav
Imagine: Bizoo.ro

Cultivă ciuperci, mai bine zis păstrăvi deja de cinci ani. Este vorba de Oleg Negară (30 ani) din satul Chirileni, raionul Ungheni. Păstrăvul e un soi de ciuperci mai puţin obişnuit pentru Republica Moldova. Ungheneanul şi-a pornit afacerea într-un mic bordei, iar astăzi plantaţia sa de ciuperci se întinde pe o suprafaţă de peste 500 metri pătraţi de subsol.
Oleg Negară a hotărât să-şi facă ciupercărie după ce a văzut tehnologia producerii la prietenii săi. I s-a părut interesant şi a încercat şi el. Acum bărbatul comercializează recolta de ciuperci la pieţele din Chişinău şi Ungheni. „Când am hotărât să cresc păstrăvi, în raionul nostru încă nu ştia nimeni de această afacere. Iniţial am lucrat într-o încăpere mai mică, de vreo 12 metri pătraţi. Apoi ne-am extins la 30 de metri pătraţi, iar acum deja avem spaţiu suficient pentru o afacere ca la carte. M-am gândit că decât să plec peste hotare şi să-mi las familia, mai bine să fac ceva util la noi în ţară”, ne-a declarat Oleg Negară.
Părinţii şi rudele îi sunt de ajutor
Tehnologia de creştere a ciupercilor depinde mult de cunoştinţele tehnologice ale antreprenorului, mai ales că ciupercile sunt şi ele o cultură sezonieră. Oleg Negară le cultivă numai în perioada rece a anului, deoarece vara lumea preferă legumele de sezon. „Din momentul însămânţării până la recoltarea ciupercilor e nevoie de o lună, iar sezonul lor este din toamnă până în primăvară. După asta ele apar în pădure şi lumea nu mai e interesată să cumpere păstrăvi de seră. Însămânţarea ciupercilor se face cam prin luna septembrie şi durează o săptămână. Iniţial mă mai ajută părinţii şi rudele, după care mă ocup singur de toate. Cel mai important e că ciupercile mele sunt 100% ecologice”, menţionează antreprenorul.
3 tone de ciuperci pe sezon
Compostul în care cresc ciupercile constituie un amestec de paie, rumeguş de lemn şi coajă de floarea soarelui. Micelul de păstrăvi se păstrează în saci de polietilenă. „Compostul îl fierb, îl las să se răcească, după care îl pun în saci şi depozitez sacii în bordei”, ne comunică Oleg Negară.
Pentru a avea o roadă cât mai bogată trebuiesc respecte cu stricteţe condiţiile de cultivare. Ciupercile au nevoie de lumină potrivită, în timp ce temperatura în încăpere trebuie să oscileze strict între +12 şi +15 grade, iar umiditatea aerului nu trebuie să coboare sub 80 %.
Dacă este întreţinută temperatura potrivită în încăpere, ciupercile sunt gata pentru însămânţare după 3-6 zile. „Timp de un sezon, reuşesc să cresc cam 3 tone de ciuperci, iar un kilogram costă între 27 şi 40 de lei, în dependenţă de perioadă”, susţine ungheneanul.
Vara comercializează pepene verde
După ce în perioada rece a anului Oleg Negară creşte păstrăvi, în sezonul cald el creşte pepene verde şi apoi îi vinde. „Am vreo doi ani de când comercializez pepene verde şi chiar ne merge bine. Câştig suficient pentru a-mi întreţine familia”, ni se destăinuie el.
Oleg Negară este mulţumit de afacerea sa cu ciuperci, el spune că treptat o va extinde pe noi pieţe de desfacere şi că priveşte cu încredere în viitor.
Antreprenorul din Chirileni este căsătorit şi are un copil.*
Sursa: Doina POPOV, ApropoMagazin


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *