Singur acasă | Cum să-ţi conduci emoţiile

emotii
Sursa: alex2m.wordpress.com

Uneori, emoţiile puternice – singurătatea, furia sau tristeţea – par să ne controleze ele pe noi și nu invers. Întotdeauna emoţiile neplăcute sînt un semn că ceva nu e „în ordine”. Emoţiile ne pot face să ne vărsăm furia pe cineva, să ne răzbunăm, să fim agresivi, să ne izolăm sau să negăm că avem anumite sentimente. Aceste acţiuni nu ne ajută să ne rezolvăm problemele, ci, dimpotrivă, ne fac să ne simţim mai rău.  Pentru a le controla, poţi folosi diferite tehnici:  

    • Vorbește despre ceea ce te deranjează. Sună-ţi prietenul cel mai bun, discută cu mama sau cu tata la telefon, vorbește cu un profesor sau un adult în care ai încredere și, probabil, vei descoperi cum să-ţi rezolvi problema.
    • Mișcă-te. O plimbare lungă, alergarea, dansul sau altă activitate fizică te calmează și te ajută să gîndești. Găsește timp ca să comunici cu persoanele care te înţeleg, te susţin, te iubesc. Vizitează-ţi prietenii și rudele. Joacă-te cu animalul preferat.
    • Scrie un jurnal. Notează ceea ce simţi. Scrie tot ce te stresează și te bucură.  Dacă ești nervos, supărat, trist sau dezamăgit, jurnalul e alături de tine, tace, te „ascultă” și nu-ţi dă sfaturi. A citi și a reciti jurnalul este ca și cum ai vorbi cu un prieten. Cînd te trezești gîndindu-te doar la greutăţile vieţii, ia o foaie și scrie lucrurile care te fac fericit și mîndru. Bucură-te de succese, oricît de mici ar fi ele.
    • Alege o activitate care să-ţi placă. Dacă vrei cu adevărat să faci faţă situaţiei, atunci vei acţiona. După ce te liniștești, poţi reveni la problema care ţi-a făcut rău pentru a căuta soluţii. Nu e neapărat să faci totul deodată. Experimentează și alege ceea ce ţi se potrivește cel mai mult și îţi ajută să-ţi conduci tu emoţiile, nu ele pe tine.
    • Alimentaţia. Un regim alimentar echilibrat ajută organismul atunci cînd e stresat. Cumpără și consumă produse alimentare proaspete şi de calitate. Mănîncă zilnic fructe și legume, întotdeauna mănîncă dimineaţa și evită să mănînci mult seara. Bea suficientă apă: 1-2 litri pe zi. Deshidratarea organismului accentuează oboseala. Renunţă la băuturile care conţin cofeină – ceai, cafea, băuturi carbogazoase.
    • Odihna. Este bine să-ţi faci singur un regim de odihnă. Somn suficient înseamnă culcarea pînă la 23.00. Ai insomnie? Ar putea fi din cauză că ceva te îngrijorează. Dacă insomnia durează mai mult de cîteva săptămâni, e nevoie să acţionezi repede pentru a rezolva ceea ce te preocupă.
    • Ar mai fi ceva de ţinut minte. Nimeni nu trebuie să treacă prin greutăţi de unul singur. S-ar putea să fie greu să ceri ajutor, mai ales dacă știi că lucrurile pe care le ai de făcut sînt responsabilitatea ta. Totuşi, cînd spui cuiva ce te preocupă, te simţi mult mai bine, parcă te eliberezi de o greutate.
    • Ia problemele pe rînd, una cîte una, ca să nu te copleșească. Fă o listă a lucrurilor care te deranjează și gîndește-te ce ai putea face pentru a le rezolva pe rînd. E mai ușor să găsești soluţii la o singură problemă decît să te gîndești la toate odată.
  • Dacă nimeni nu te laudă, laudă-te și încurajează-te singur. Cînd ţi-a reușit ceva, fă un gest de victorie și strigă: „Yes!” sau „Da!”. Gîndește ca un învingător

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *