Sensul vieţii

Ala Mutilică
Ala Mutilică

Se zice că oamenii şi omizile au şansa să se mai nască o dată. Dar nu toţi oamenii devin îngeri şi nu toate omizile – fluturi.
Dacă ar exista un om care să îndrăznească să spună tot ce-a gîndit despre lumea asta, nu i-ar rămîne nici o palmă de pămînt pe care să stea. Sînt caractere care se lasă înfrînte de fleacuri. Ele nu sînt apte să primească marile lovituri. Doar cei care luptă au parte de victorie. Mi-e milă de cei care zic că totul e bine. Mi-e silă de cei care zic că totul e rău. Dar mă tem de cei cărora nu le pasă de nimic…
„Cică odată, demult, un om a hotărît să afle care-i sensul vieţii. A citit toate cărţile din lume, a mers peste nouă mări şi nouă ţări, dar nici un răspuns nu l-a mulţumit. La sfîrşitul călătoriei, omul nostru îşi pierduse orice speranţă. Se oprise într-un sătuc pentru a-şi cumpăra ceva de mîncare. Aflîndu-i durerea, un ţăran l-a sfătuit să plece în munţi. Acolo, în inima pădurii, ar fi trăit un sihastru înţelept, care ar fi putut să-i dea răspuns la întrebare.
Cu chiu şi vai, a ajuns pînă la coliba sihastrului, rugîndu-l să-l lumineze. Bătrînul i-a promis să-i dea răspunsul, dar după ce-l va pune la o mică încercare. L-a rugat să înconjoare grădina ţinînd în mîna întinsă o lingură plină ochi cu ulei de măsline. Dar l-a avertizat: dacă va vărsa măcar o picătură, atunci va pierde şi nu va mai afla răspunsul.
Zis şi făcut. În scurt timp, omul s-a întors la cocioabă cu lingura plină, nu vărsase nici o picătură. Înţeleptul l-a lăudat şi l-a întrebat ce părere are despre grădina lui. Omul, confuz, a recunoscut că n-a văzut nimic, căci a fost atent doar la lingură. Atunci a fost rugat să mai meargă o dată, doar că acum să fie atent la grădina ce o va înconjura. S-a întors vrăjit de cele văzute. Lingura însă, de data aceasta, era goală. Nu mai rămăsese în ea picătură de ulei.
Învăţatul a zimbit şi i-a spus: „Sensul vieţii e ascuns în viziunea ta asupra ei: sau îţi trăieşti viaţa din plin bucurîndu-te de ea, sau plîngi după uleiul vărsat, uitînd că sîntem muritori. Viaţa este un dar pe care îl merităm numai atunci cînd îl dăruim. Noi înşine decidem ce dorim să fim – victime sau eroi…”.
Există persoane care ne vorbesc şi pe care nici măcar nu le ascultăm. Există persoane care ne rănesc şi nici măcar nu lasă cicatrice. Dar sînt şi persoane care apar în viaţa noastră şi ne marchează pentru totdeauna.
Ştie cineva care ar fi diferenţa dintre şcoală şi viaţă? La şcoală ţi se dă o lecţie, apoi un test. În viaţă ţi se dă un test, care te învaţă viaţa. Avem două categorii de oameni: cei care caută sensul vieţii fără să-l găsească şi cei care au găsit sensul vieţii şi caută sa-l trăiască.
Ala Mutilică


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *