Mărţişoare, mărţişoare…

Festivalul "Mărţişor" 2011
Festivalul "Mărţişor" 2011 în raionul Ungheni

O nouă ediţie a renumitului Festival „Mărţişor” va porni la drum pe 1 martie curent. Cu ce şi cu cine?  Răspunsul îl veţi afla din rîndurile ce urmează.

Ungheni
„În acest an, Festivalul „Mărţişor” coincide cu Săptămîna Neagră (prima săptămînă din Postul Mare). De aceea am meditat mult asupra programului”, a subliniat Eugenia Baroncea, şefa Secţiei Cultură.
Iată ce a ieşit, pînă la urmă. Chiar în prima zi, la 1 martie, pe scena Palatului de cultură din Ungheni vor evolua ansamblurile locale: „Do-re-micii”, „Nostalgie”, „Mega-Dance”, „Struguraş”, Ansamblul de dans oriental. Tot pe 1 martie, la casele de cultură din satele Pîrliţa, Romanovca, Petreşti, Hîrceşti, Todireşti, Costuleni, Valea Mare, Grăseni vor evolua colectivele model ale raionului. La 3 şi 7 martie, ansamblurile „Struguraş”, „Do-Re-Micii” şi „Street-Dance” se vor produce din nou în scenă, tot la Palatul culturii din Ungheni.
Punctul culminant al Festivalului va avea loc pe 6 martie. La Ungheni va veni, cu un spectacol extraordinar, orchestra de muzică populară „Folclor” din Chişinău. Intrarea va fi în baza invitaţiilor.
Chiar dacă închiderea Festivalului va avea loc, ca de obicei, pe 10 martie, evenimentele nu se vor încheia atunci. Pe tot parcursul lunii, colectivele model vor evolua în satele raionului.
Nisporeni
Contactată telefonic, şefa Secţiei Cultură, Aurelia Andronache, a menţionat că încă se lucrează asupra programului. Acesta va fi finisat abia la începutul săptămînii viitoare. Ceea ce a putut să ne spună dînsa a fost că toate colectivele artistice din raion vor fi implicate în activităţile prevăzute de Festival, care este şi un bun prilej de a face un schimb de experienţă între ele.
Natalia Junghietu

Călăraşi
Deşi în acest an Ministerul Culturii nu a prea catadixit să facă oferte tentante raionului, totuşi, graţie eforturilor proprii, în cele 10 zile ale sărbătorii primăverii, vor fi organizate patru spectacole, a declarat şeful Secţiei Cultură, Sergiu Cojocaru.
Chiar pe 1 martie, pe scena Casei de cultură raionale, într-un program de deschidere a Festivalului, vor evolua cîteva colective model  din raion, printre care: „Ciobănaş”, „Codrenii”, „Orfeu”. Pe 4 martie, este programat un spectacol cu genericul: „Iubirea înfloreşte primăvara”, susţinut de cunoscutul interpret Fuego, iar pe 6 martie se preconizează un program prezentat de ansamblul etno-folcloric de peste Prut „Nemuritorii”. La închiderea festivalului, pe 10 martie, la Călăraşi sînt aşteptaţi cu un program de zile mari fraţii Bivol, Neli Ciobanu şi Natalia Gordienco. La două din cele patru spectacole, pe 1 şi, respectiv, 6 martie, intrarea va fi liberă. La celelate două spectatorii vor trebui să cumpere bilete.
„Poate ar fi fost cazul, dacă vorbim atît de mult despre o sărbătoare naţională a muzicii, ca toate spectacolele din această perioadă să fie gratuite sau, cel puţin, preţul biletelor să fie unul simbolic.  Spre regert, majoritatea colectivelor şi artiştilor care-şi propun să meargă cu concerte în raioane au un singur interes, cel financiar. E păcat”, a opinat Sergiu Cojocaru.
Tudor Josanu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *