Reporter special Buda – satul cu case frumoase şi copii lăsaţi în grija rudelor

reporter special, Buda, CălărașiDe cum intri în satul Buda, raionul Călăraşi, în faţă îţi apare un tablou controversat – pe o parte case construite în stil european, iar pe altă parte locuinţe pustii, cu geamurile sparte şi cu porţile zăvorâte. Deşi era amiază, rareori găseai câte un om în vreo ogradă sau pe străzile satului. Din cei 800 de locuitori din Buda, peste 200 sînt plecaţi peste hotare.
Majoritatea muncesc pentru a-şi asigura un trai mai bun atât lor, cât şi rudelor din sat. Cei rămaşi acasă au griji diferite: cei maturi – cum să-şi crească odraslele, iar picii – ce cadou le va aduce Moş Crăciun. Ionel Calin vrea un fluier, Adrian Răbdău – un pian adevărat. Cei mai mulţi însă au aceeaşi dorinţă: ca în anul 2012 să le vină acasă părinţii. Deşi sînt mici, ei ştiu că acest lucru nu depinde de posibilităţile moşului…
Eudochia Păun, învăţătoare la Şcoala primară din Buda, spune că din cei 20 de copii din clasa I, 10 stau cu un părinte sau în grija buneilor şi a rudelor, căci mamele şi taţii sînt plecaţi la munci peste hotare.
Nepoţi crescuţi de bunici
Maria Barbanou creşte două nepoţele gemene, care sînt în ultimul an la grădiniţă. După ce părinţii fetiţelor au divorţat, mama lor a plecat la muncă în Italia, astfel că bunica are grijă de nepoate de cînd acestea aveau doi ani. Dînsa spune că face tot posibilul ca fetele să nu ducă lipsă de nimic, dar totuşi lor le este dor de mama. Ea recunoaşte că nici peste hotare situaţia financiară nu este mai bună, dar banii trimişi de acolo sînt unica sursă de venit pentru familie. „Dacă nu vom avea pe cineva în străinătate, vom muri de foame. Am două fete studente la Chişinău, eu cu soţul nu lucrez, doar aşa, vara, la cîmp. Cu ce să trăim?”, se întreabă indignată Maria Barbanou.
Ana Timofti, o altă locuitoare din Buda, îngrijeşte de un nepoţel pe care-l creşte de cînd avea jumătate de an. Acum este un pici de trei anişori. Mama băiatului e şi ea în Italia. Bunica spune că, la început, le-a fost foarte greu. „Nu aveam bani, de aceea nora a fost nevoită să lase copilul şi să plece în lumea mare să muncească”, spune Ana Timofti, în timp ce-şi ţine nepotul în braţe. Femeia susţine că nici acum nu le este uşor, căci, odată ce copilul creşte mai mare, şi grijile se înmulţesc. Nepoţelul a strigat-o prima oară „mamă” pe bunica. Mai tîrziu a înţeles că ea, totuşi, este „mîca”, iar mama este cea care îi trimite dulciuri şi jucării din Italia.
În satul Buda, potrivit datelor oferite de Minodora Balan, asistentă socială, 18 copii au cîte un părinte plecat peste hotare, iar la 9 copii lipsesc ambii părinţi. Asistenta socială menţionează că doar un copil dintre cei care îşi au părinţii plecaţi are statut legal, adică este lăsat în grija bunicii, în calitate de tutelă.
Lilian Gotcă, primarul satului, spune că localnicii au fost impuşi de sărăcie să-şi lase copiii şi să plece la munci în Italia, Rusia, Spania, Portugalia. Dînsul a remarcat că în localitate nu sînt locuri de muncă, iar oamenii nu au o altă opţiune decît să-şi lucreze pămînturile pentru a avea ce mînca. Potrivit primarului, fenomenul migraţiei are şi un aspect pozitiv. Odată ce revin oamenii de peste hotare, satul îşi schimbă faţa. „Cînd intri în sat, vezi, după case şi după maşinile de la poartă, care persoane sînt peste hotare şi care lucrează în sat. Localitatea se înnoieşte, adică, în locul caselor bătrîneşti, apar altele mult mai frumoase”, spune edilul satului.
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare este un mister pentru instituţiile de stat  Potrivit datelor oficiale, în anul 2010, în R. Moldova erau peste 92 de mii de copii ai căror părinţi se aflau la muncă în străinătate. În 2011, însă, nu se ştie care este statistica. Atît Ministerul Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale, cît şi Ministerul Educaţiei nu au putut da un răspuns clar privind numărul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă peste hotare.
Elena Chitoroagă, specialist în protecţia familiilor cu copii în situaţii de risc din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Călăraşi, susţine că în raion sînt 950 de copii care au cîte un părinte plecat peste hotare, iar la 527 lipsesc ambii părinţi. Potrivit dînsei, jumătate din aceşti copii se află în grija unei tutele. Ceilalţi sînt lăsaţi în grija rudelor sau a cunoştinţelor acestora, fără un statut legal.

Lilia Zaharia,
Asociaţia Presei Independente

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Sefa bib. pub.”Aurel Dragos Munteanu” din s. Buda. Satul Buda este un sat pitoresc asazat in migloc de codri, un sat ca orice sat din rep. Moldova. In ultimii ani satul devine tot mai trist. Case ramase pustii, cei tineri pleaca si nu mai doresc sa revina. Noi cei ramasi la bastina ne trecem odata cu timpul. Pe an ce trece tot mai multe paminturi intelenite,drumuri pustii,unde poti cadea si nu are cine sa-ti acorde ajutor. Aciasta e realitatea satelor Moldovei noastre. Cei de la conducere se gindesc numai la ei si la buzunarul lor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *