Deşi nu e simplu să pui pe roate o afacere în Moldova, Sergiu Scutaru a demonstrat că se poate

Sergiu Scutaru, afacere, spalatorieO curăţătorie modernă, utilată cu cele mai performante utilaje de spălat, de călcat, de uscat, a fost deschisă, în anul 2011, la Ungheni.
Aici, covoarele devin ca noi, pentru că este folosită o tehnologie unicală, graţie unor  aparate germane care perie, aspiră şi spală în acelaşi timp. Aici, lenjeria de pat capătă o altă înfăţişare, fiind împrospătată şi apretată. Aici, pot fi curăţate cele mai fine articole. De exemplu, rochiile de mireasă. Dar şi cele mai pretenţioase, cum ar fi hainele de piele sau blănurile.
„Noi avem cele mai performante echipamente care există azi pe piaţa curăţătoriilor. E vorba de maşini speciale, care au peste 150 de programe, în dependenţă de ţesătură. Operatorul are doar sarcina să determine exact ţesătura şi să programeze corect. În aceste condiţii, garantăm  sută la sută că articolul va fi spălat foarte bine. Or, maşina îşi ia singură cantitatea necesară de detergent, alege detergentul cel mai potrivit pentru ţesătura respectivă, stabileşte temperatura optimă, cantitatea de apă şi timpul de spălare”, povesteşte patronul curăţătoriei, Sergiu Scutaru.
Mai mult ca atît, a fost achiziţionat şi un manechin, cu ajutorul căruia este restabilită ţesătura, a fost achiziţionat un calandru, care efectuează trei operaţii odată: usucă, calcă şi apretează.
Orice pată, indiferent de originea ei sau de vechime, este înlăturată. Se curăţă tot – de la lenjerie de pat pînă la cele mai sofisticate articole în valoare de zeci de mii de lei.
Există şi o secţie de curăţare a pernelor, unde se schimbă coşurile, se dezinfectează şi se spală penele. Din primăvară, va fi deschis şi un salon auto.
Lumea, din ce în ce mai des, apelează la curăţătorie. Şi nu doar lumea din Ungheni. Mai nou, aici se spală toată lenjeria de pat de la o grădiniţă din Călăraşi. E prima rîndunică, iar Sergiu Scutaru speră că în curînd va avea foarte mulţi clienţi. Deocamdată, au fost deschise patru puncte de colectare: la Sculeni, Pîrliţa, Corneşti şi Călăraşi. Vor mai fi deschide la Ungheni, apoi la Nisporeni. „Din punct de vedere economic, curăţătoria noastră aduce doar beneficii. Dacă cineva ar face calculele, s-ar convinge că e aproape de două ori mai ieftin decît atunci cînd spală singuri”, face o remarcă Sergiu Scutaru.
L-am întrebat cît de sigur poate fi omul că nu va lua acasă, împreună cu îmbrăcămintea sau cearşafurile spălate, şi vreo infecţie? „Exclus”, a urmat, promt, răspunsul. „Nici un program nu-l acceptă pe următorul, pînă maşina nu se dezinfectează în totalitate”, explică patronul, după care concretizează: „Am  apelat la Centrul sănătate publică şi am solicitat că verifice prezenţa unor bacterii sau viruşi în articolele curăţate de noi. Au fost prelevate circa 20 de probe, la diferite faze ale  procesului tehnologic. Absolut toate  rezultatele au fost negative, adică nu au existat urme de viruşi sau de bacterii”.
Nu există pericol nici din punct de vedere ecologic.  „Detergenţi sînt foarte calitativi, pur ecologici. Uitaţi-vă, pe pervazurile geamurilor stau flori şi se simt foarte bine în curăţătoria noastră”, spune Sergiu Scutaru.
Deşi nu e simplu să pui pe roate o afacere în Republica Moldova, iată că Sergiu Scutaru, anterior funcţionar public, apoi administrator al Zonei Economice Libere, a demonstrat că se poate. E nevoie doar de încredere în forţele proprii, de multă muncă, de insistenţă şi perseverenţă.
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *