Rîul Prut ar putea deveni navigabil în cîţiva ani

PrutAutorităţile din Iaşi, România, au declarat, în cadrul şedinţei Euroregiunii Siret- Prut – Nistru, că vor să obţină o finanţare de la Uniunea Europeană pentru un proiect prin care rîul Prut ar putea redeveni navigabil.
Proiectul “Prutul navigabil“, care a fost elaborat în colaborare cu raioanele de vest din Republica Moldova, prevede ca rîul să devină navigabil între Stînca-Costeşti şi oraşul Ungheni. “Vrem să realizăm acest proiect pentru că avem nevoie ca cele două ţări să fie situate mult mai aproape”, a spus Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, citat de bzi.ro.
Consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Ion Harea, a relatat că, la etapa actuală, se caută surse de finanţare pentru acest proiect. “Rîul trebuie mai întîi curăţat: pe lîngă faptul că acesta va deveni navigabil, vom înlătura şi riscurile de inundaţii. Prutul nu a fost îngrijit de foarte mulţi ani. E plin de pietre, nisip, copaci. Nu m-aş mira dacă vor găsi şi un tanc acolo”, a afirmat Ion Harea. Potrivit consilierului, ideea este îmbrăţişată de autorităţile judeţelor Iaşi şi Vaslui din România şi raioanele limitrofe ale R. Moldova. “Ne dăm seama că avem nevoie de surse de bani şi că va trebui să convingem insistent cîţiva oameni”, a precizat Ion Harea.
Întrebat dacă Ministerul Transporturilor susţine acest proiect, fostul preşedinte al raionului Ungheni a spus că “nu a existat nici o piedică din partea ministerului, dar şi nici o susţinere”. “Ideea trebuia îmbrăţişată şi de Ministerul Transporturilor, şi de cel al Mediului, şi chiar de Ministerul Culturii, pentru că imediat ce rîul va deveni navigabil, pe malul Prutului vor apărea pensiuni şi obiecte turistice”, a conchis Ion Harea.
Şeful Direcţiei transport naval din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor nu a fost de găsit pentru a ne vorbi despre proiectele privind transportul naval pe rîul Prut. Un reprezentant al Serviciului de presă ne-a spus, însă, că există un proiect de construcţie a unui pod rutier peste Prut, în apropiere de oraşul Ungheni. “Se duc negocieri pentru înălţarea podurilor existente atît pe rîul Nistru, cît şi Prut şi se caută soluţii pentru relansarea transportului naval, dar este vorba doar despre proiecte existente…”, ne-a spus reprezentantul Serviciului de presă.
Sursa: Timpul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *