Morcovul – alimentul medicament

ieftin, tuil, morcovMorcovul este denumit prieten al ficatului (sprijină dezintoxicarea) şi al iritaţiilor gastro-hepatice. El ajută şi în caz de anemie, deoarece regenerează globulele roşii. De asemenea, te scapă de constipaţie sau diaree (bea suc de morcovi înainte de masă). Cînd eşti oboist, mănîncă un morcov crud, ca pe un fruct, şi corpul tău va simţi diferenţa. Şi în problemele pulmonare morcovii îşi aduc aportul benefic.
Este bun pentru pietrele la rinichi, reumatism, gută sau artrită. Iar cînd vine vorba de piele, morcovul ajută la vindecarea rănilor şi oferă epidermei un aspect mai tînăr.
Ras şi aplicat direct ca o compresă, morcovul cicatrizează zonele rănite, este analgezic şi anti-hemoragic. Morcovii pot fi utilizati pentru a îmbunătăţi aspectul tenului, împotriva eczemelor, arsurilor, furunculelor. Consumat cu regularitate, morcovul menţine sănătatea organismului şi în special pe cea a ochilor, a pielii, părului şi oaselor.
Pe lîngă toate calităţile sale, morcovul are şi avantajul de a fi o legumă dulce, ieftină, pe care o găseşti uşor la piaţă. Încercaţi să consumaţi morcovi mai des şi mai ales cruzi, în salate sau ca atare. Bineînţeles că îi folosiţi şi la mîncare, dar îşi pierd o mare parte din calităţi prin fierbere sau coacere.

Prajitura-medicament din morcov
Persoanele care postesc, dar sînt dornice de ceva dulce, măcar la sfîrşit de săptămînă, pot face din morcov o prajitură de post, mai ales că acum este în plină desfăşurare postul Crăciunului, prajitura-medicament recomandată atît copiilor, cît şi adulţilor.
Pentru prăjitură avem nevoie, în părţi egale, de: o cană de morcov ras prin răzătoare mică, o cană de ulei, o cană de zahăr, un praf de copt stins cu oţet şi făină cît cuprinde. Pentru o prajitură mai bogată se poate folosi o cană de 350 sau 400 de grame.
Tava se unge cu ulei sau margarină, peste care se presară puţină făină. Compoziţia se aranjează în tavă cu mîna. Peste aceasta se întinde o peliculă subţire de gem (exclus dulceaţa) peste care se presară nucă tăiată mărunt sau alune zdrobite cu sucitorul. Se coace la foc potrivit în cuptorul încălzit în prealabil.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *