Iurie Dereniov: „Peste vreo trei ani avem toate şansele fim primii în republică”

politie, Iurie Dereniov, UngheniPe 18 decembrie, Poliţia naţională îşi sărbătoreşte ziua profesională, sărbătoreşte aniversarea a 21-a de la fondare. Cu acest prilej, i-am solicitat un interviu lui Iurie Dereniov, colonel de poliţie, comisarul Comisariatului raional de Poliţie Ungheni
De ziua poliţiei vorbim numai de bine, domnule Dereniov.
Da, căci vedeţi, peste tot doar de rău se vorbeşte despre poliţie.
Care vă sînt bucuriile în ajun de sărbătoare, care vă sînt realizările? 
Este îmbucurător faptul că avem o diminuare a infracţionalităţii: de la 710 infracţiuni înregistrate în anul precedent, la 649 – acum. Se observă o scădere a cazurilor de provocare a leziunilor corporale grave (8 faţă de 12 anul trecut), a furturilor (184 faţă de 189), a răpirii mijloacelor de transport (8 faţă de 20). A rămas la acelaşi nivel numărul violurilor (7), al omorurilor (6). Din păcate, avem o creştere a cazurilor de jafuri (24 comparativ cu 15 anul trecut), de leziuni corporale medii (44 faţă de 24), a accidentelor rutiere (32 faţă de 26).
Sînteţi satisfăcut de rezultate?
În linii mari, da. Însă există şi mari rezerve.
Care este, totuşi, rolul poliţiei: să prevină sau să constate infracţiunile?
Rolul poliţiei este de a preveni şi a descoperi infracţiunile. Adică, dacă nu am putut preveni comiterea unei infracţiuni, datoria noastră e să descoperim făptaşii, să stabilim ce s-a înîmplat cu adevărat.
Sondajele arată, de ani buni, că populaţia nu are mare încredere în poliţie. Care e motivul, din punctul dumneavoastră de vedere?
Sînt mai multe motive. Trebuie să recunoaştem că aproape jumătate din furturi nu sînt descoperite. Pentru o bătrînică de la sat 2-3 găini sînt o adevărată avere. Dacă i-au fost furate şi poliţia nu a reuşit să i le găsească, sigur că ea nu va mai avea încredere niciodată în omul legii. Sau dacă poliţia nu a fost operativă şi a venit cu întîrziere la locul infracţiunii, despre ce fel de încredere poate fi vorba? În plus, mai există, în poliţie, cazuri de corupţie, de un comportament neadecvat.  Avem încă mult de muncit, pentru a îmbunătăţi imaginea populaţiei.
Şi cum  o faceţi? 
Vorbim mereu, la fiecare şedinţă, despre comportamentul poliţiei, despre activitatea angajaţilor. Se efectuează o monitorizare permanentă. Sperăm să se schimbe lucrurile în bine în următorii ani, mai ales că avem multe cadre tinere. Sînt doritori de a veni şi a lucra în poliţie. La ora actuală, toate funcţiile sînt ocupate. Problema este în lipsa de experienţă a angajaţilor. De exemplu, dacă acum cîţiva ani, în poliţia criminală jumătate din anagajaţi aveau cel puţin zece ani de carieră, în prezent marea majoritate sînt foarte tineri şi mai trebuie să înveţe. Foştii angajaţi ai Comisariatului, în bună parte, s-au pensionat, urmare a modificării legislaţiei. Dar ne străduim să facem faţă lucrurilor. Condiţiile pentru activitate sînt destul de bune.  Peste vreo trei ani avem toate şansele fim primii în republică după indicii obţinuţi.
Lucia Bacalu
Cu ocazia Zilei poliţiei, adresez sincere felicitări şi mulţumiri efectivului Comisariatului Raional de Poliţie Ungheni pentru munca depusă pe parcursul anului. Vă urez, stimaţi colegi, sănătate, succese, realizări frumoase, fericire. Le urez sănătate şi familiilor poliţiştilor noştri, şi veteranilor, şi pensionarilor MAI.  Să ne trăiţi şi să fiţi mereu optimişti şi încrezători în ziua de mîine.
Cu respect, Iurie Dereniov, 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *