FOTO | La Ungheni, Ziua Independenţei a fost marcată altfel decît de obicei

Simpozionul, Ziua Independenței, UngheniSala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni nu a văzut atîta lume bună, adunată laolaltă, de ani şi ani. Oaspeţi importanţi, printre care preşedintele primului Parlament democratic al Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, deputaţi ai aceluiaşi Parlament aleşi de cetăţenii raionului Ungheni, primul preşedinte al Frontului Popular din Ungheni, Ion Bogdacenco, participanţi ai mişcării de eliberare naţională din anii 1987-1991, participanţi ai luptei pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, au venit, pe 25 august, la Ungheni, pentru a comemora aniversarea a 20-a de la declararea independenţei.
Iniţiativa i-a aparţinut lui Boris Zugravu, preşedintele Organizaţiei raionale a veteranilor şi pensionarilor, ea fiind susţinută plenar de Primăria Ungheni. Consiliul raional, deşi a oferit sala, nici măcar nu s-a obosit  să includă în lista acţiunilor principale săptămînale acest eveniment de o importanţă majoră.
Simpozionul, Ziua Independenței, Ungheni
Timp de mai bine de două ore, s-a discutat despre drumul anevoios pe care l-au parcurs cetăţenii acestui meleag pentru a obţine ceea ce-şi doreau cel mai mult: libertatea.
„Unii afirmă: vedeţi, această independenţă ne-a fost dăruită. Este vorba de şovinii incurabili, dar şi de zăpăciţii naţionali. Nu ni s-a dăruit această independenţă”, a menţionat, chiar de la bun început, Alexandru Moşanu. În favoarea afirmaţiei sale au venit cu argumente incontestabile şi Ion Bogdacenco, şi Gheorghe Ambroci, şi Raisa Ursan, oameni ce s-au aflat în primele rînduri ale mişcării de eliberare naţională. Ion Bogdacenco, care a sosit cu acest prilej tocmai de la Gura Humorului (România), unde s-a stabilit cu traiul, s-a adresat celor prezenţi cu indemnul de a-i scoate la lumină pe adevăraţii eroi, „eroii anonimi” ai acestui neam, care au avut marele curaj să stea pînă şi în faţa tancurilor, ca azi să putem să ne bucurăm de drepturile pe care le-am obţinut.
Simpozionul, Ziua Independenței, Ungheni
Cei aproape 100 de participanţi la simpozionul din 25 august au adoptat şi o declaraţie, prin care au decis ca „Simpozionul  „Drumul spre independență a Republicii Moldova” să devină unul tradiţional, organizat în fiecare an în ajun de 27 august, Ziua Independenţei Republicii Moldova”.
La final, cu toţii au mers la Troiţa neamului, pentru a depune o floare şi a se închina în faţa memoriei celor ce nu au lăsat să dispară flacăra românismului de pe acest meleag.
Simpozionul, Ziua Independenței, Ungheni
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *