Renasc obiceiurile şi tradiţiile naţionale

obiceiuri, tradiții, satul Cornești, festivalul-concurs
Imagine: belva.ro

Cinci formaţii folclorice de amatori s-au adunat, în ziua de duminică, 7 august, la casa de cultură din satul Corneşti, pentru a aduce în scenă obiceiurile şi tradiţiile locului. Evenimentul a avut loc în cadrul etapei zonale a festivalului-concurs „Din moşi-strămoşi”, aflat la ediţia a doua.
Potrivit Eugeniei Baroncea, şefa Secţiei culură Ungheni, scopul acestui festivalul-concurs este  renaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor naţionale, valorificarea tezaurului folcloric specific locului de trai, lansarea şi promovarea noilor formaţii artistice.
La festival au participat formaţii folclorice din satele Măgurele, Teşcureni, Zăzulenii Vechi, Boghenii Vechi şi Corneşti. „Am telefonat la toate căminele culturale din zona Corneşti şi i-am invitat pe toţi să particpe la festival. Cu părere de rău, am avut ceea ce am avut: prea puţini participanţi. Majoritatea nu au venit invocînd motivul că nu sînt susţinuţi de adiministraţia publică locală”, a subliniat Eugenia Baroncea. Dînsa şi-a exprimat speranţa că, totuşi, pe viitor, interesul pentru asemenea festivaluri va fi mai mare.
Din cele 17 obiceiuri recomandate de Secţia cultură, formaţiile folclorice s-au oprit la: „Strivitul poamei”, „Un buchet de cîntece autentice”, „Obiceiul Sfîntului Andrei”, piesa de teatru  „Mătuşa Angheluş”, „Jucarea găinii”. „Cel mai mult bucură faptul că am văzut în scenă mulţi tineri, aceştia vor fi promotorii obiceiurilor şi tradiţiilor noastre populare în viitor”, a accentuat şefa Secţiei cultură.
Juriul a decis ca la finala festivalului, care va avea loc pe 20 noiembrie, la Casa de cultură din Pîrliţa, să participe formaţiile din satele Corneşti, Boghenii Vechi şi Măgurele. Reamintim că la 17 iulie a avut loc etapa zonală Pîrliţa. Pe 18 septembrie şi, respectiv, 16 octombrie, se vor desfăşura ultimele două etape zonale ale festivalului respectiv: la Valea Mare şi Sculeni.
La Corneşti, în afara concursului, s-a pordus formaţia „Codreanca” din Mînzăteşti, care a servit  drept model pentru toţi participanţii la festival.


 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *