ESENȚIAL | Într-o criză profundă a bunului-simţ şi a lipsei de răspundere

esențial, lucia bacalu, criză politică, În Republica Moldova nu există criză constituţională şi nici criză politică, ci o criză cronică a bunului-simţ, a obrazului şi a lipsei de răspundere a patru persoane: Voronin, Filat, Lupu, Ghimpu. A spus-o chiar recent editorialistul Constantin Tănase de la ziarul „Timpul”. A spus un mare adevăr.  Cu siguranţă, mulţi dintre colegii ziarişti din afara Chişinăului ar putea afirma fără nici o reţinere că există o criză a bunului-simţ şi a lipsei de răspundere a altor zeci de persoane ce au acces în funcţii de răspundere în raioane.
Parcă văd cum strîmbă din nas clasa politică de pe la noi. Sînt, dragă Doamne, democraţi şi li se permite orice. Cum îndrăzneşte un oarecare să le pună la îndoială meritele, intelectul, capacitatea de a analiza lucrurile, de a elabora strategii viabile şi tot aşa mai departe? Mă trezesc într-o bună zi cu un pretins intelectual liberal care, la modul cel mai serios, a început să dea lecţii presei. De fapt, o făcea şi anterior, avînd tupeul să stabilească (!) cine şi cîtă verticalitate are. Dar o făcea pe ascuns, pe la spate. Să-i plîngi de milă, nu alta. Chiar să nu ai curajul să-i spui în faţă omului ceea ce gîndeşti?  Cu argumentele de rigoare!
Acum, de cînd cu Alianţa pe la noi, iată că a prins la curaj liberalul pretins intelectual. Aş vrea să-l văd la fel de harnic şi inimos la locul de muncă pe care-l are. Din păcate, se pare că a cam uitat că mai are o funcţie şi nişte angajamente de serviciu pe lîngă politichia, vorba lui Caragiale, pe care o face. Dacă doreşte cu adevărat o schimbare, despre care a tot trîmbiţat în interminabilele campanii electorale, să se apuce de muncă şi să mai lase demagogia la o parte.
Să nu credeţi că ceilalţi sînt mai buni. Nici pe departe! Democrat, liberal-democrat, liberal – toţi sînt de-o teapă, toţi vin din comunism, vorba cîntecului.
Au început a călca prin străchini chiar din prima zi după alegeri. Două şedinţe ale consliului raional, în noua componenţă, deja au avut loc. Două şedinţe la care s-a văzut cu ochiul neînarmat că aleşii noştri scuipă pe lege, în primul rînd. În sfîrşit, unii dintre ei au primit „jucărica”, adică arma cu care pot lovi în tot ce nu le convine. Cu argumente voi veni în unul dintre numerele următoare. Sînt argumente ce demonstrează foarte clar că, cu adevărat, sîntem într-o criză profundă a bunului-simţ şi a lipsei de răspundere.
LUCIA BACALU
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *