A revenit acasă plin de noi impresii şi cunoştinţe

 

Corneliu Prepeliță, școală de vară, istorie
echipa de istorici, participanţi la Şcoala de vară din Tîrgu-Mureş

Corneliu Prepeliţă, inspector de istorie la Direcţia Generală Raională Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni, a participat, recent, la o şcoală de vară, organizată la Tîrgu-Mureş (România), de către Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. Tema acestei şcoli a fost, potrivit profesorului, una foarte actaulă: „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţămînt la începutul mileniului trei”.
În discuţie au fost puse un şir de subiecte importante din punct de vedere istoric. Spre exemplu, „Stat şi societate în spaţiul românesc în sec. XI-XVI”, „Românii între Occident şi Orient”, „Civilizaţia dacică în contextul european”, „Republica Moldova în căutarea propriei identitaţi”, „Regimul comunist din România şi scrierea istoriei naţionale”. S-au produs în faţa profesorilor de istorie veniţi din Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina: academicianului Ioan-Aurel Pop, prof.univ.dr. Dumitru Protase, Maria Berenei de la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, profesorii universitari din R. Moldova Anatol Petrenco şi Ion Negrei etc.
La deschiderea oficială a cursurilor a fost prezent şi prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, care a insistat pe valorile pe care trebuie să le promoveze istoria atît ca ştiinţă, cît şi ca disciplină de studiu.  „Deşi, în aceste momente, o ducem greu din punct de vedere socio-economic, trebuie totuşi ca fiecare dintre noi să ne raportăm în mod pozitiv la istoria noastră. Trebuie să ne regăsim şi să ne promovăm istoria cu orice ocazie”, a spus dînsul.
„Foarte importante pentru noi, ca profesori de istorie, au fost şi activităţile cu caracter didactic-aplicativ de la Liceul „Alexandru Papiu Ilarion” din Tîrgu-Mureş. Am vizitat cabinetul şcolar de istorie, am participat la simularea unor activităţi practice extracurriculare în domeniul istoriei şi educaţiei civice, am luat cunoştinţă de specificul predării istoriei în judeţul Mureş, de managmentul lecţiilor de istorie în contextul unui învăţămînt centrat pe competenţe”, a spus Corneliu Prepeliţă, menţionînd, totodată, că foarte utile au fost şi excursiile la un şir de monumente ale culturii şi istoriei  româneşti, printre care: cetatea medievală Sighişoara, mănăstirea Topliţa, monumentul lui Mihai Viteazu de pe Cîmpia Turzii, Salina Turda, Sovata, Muzeul etnografic din Reghin.
„Consider că Şcoala de vară, care a fost organizată cu atîta dăruire şi suflet de colegii noştri de la Centrul de Studii Transilvane, alături de care au fost şi istoricii din Tîrgu-Mureş, şi-a atins din plin scopul propus. Am revenit acasă plini de noi impresii şi cunoştinţe, pe care le vom valorifica în folosul neamului nostru românesc. Le mulţumesc din toată inima pentru invitaţia pe care mi-au facut-o”, a spus, în final Corneliu Prepeliţă.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *