Care este starea naţiunii, vorba scriitorului, la Ungheni?

ziua populaţiei, Ungheni, Veaceslav Groza, social
Imagine: citynews.ro

Începînd cu anul 1987, pe 11 iulie, în întreaga lume se sărbătoreşte ziua mondială a populaţiei. Data nu a fost aleasă întîmplător. La 11 iulie 1987, populaţia lumii atinsese cifra de cinci miliarde de locuitori.
Care este starea naţiunii, vorba scriitorului, la Ungheni? Răspunsul am încercat să-l aflăm de la şeful maternităţii, Veaceslav Groza, medic ginecolog-obstetrician. „Comparativ cu anii precedenţi, rata natalităţii este în uşoară scădere”, a menţionat dînsul. Dacă în prima jumătate a anului trecut s-au născut 598 de copii, în acest an, în aceeaşi perioadă, s-au născut 582. „Decizia de a naşte al doilea copil este rar luată de cuplurile tinere. Situaţia financiară este problema majoră”, a remarcat doctorul. „Cum tinerii preferă să plece peste hotare pentru un trai mai decent, stabilindu-se acolo cu traiul, la noi încep să predomine persoanele vîrstnice”, a mai spus dînsul.
În prima jumătate a anului 2011, cea mai tînără mămică a avut vîrsta de 16 ani, iar cea mai în vîrstă –   40 de ani. În anii precedenţi, am avut mămici şi de 12 ani, şi de 47. „În principiu, pentru a concepe un copil, nu este niciodată tîrziu, deoarece viitoarea mămică este pregătită din timp şi sarcina nu este atît de riscantă. Unica problemă ar putea fi rata mai înaltă a anomaliilor genetice la copil”, explică  Veaceslav Groza.
Cresc naşterile în afara maternităţii. În 2009 s-au înregistrat cinci asemenea naşteri, în 2010 au fost 13, iar în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat deja 11 naşteri. „Ungheniul este printre lideri în ceea ce priveşte naşterile în afara maternităţii”, a accentuat medicul. Acestea se întîmplă mai des în rîndurile păturilor defavorizate, în zonele rurale, în special în satele mai îndepărtate, cum ar fi, spre exemplu, zona Culei.
Anual, în raionul Ungheni se nasc peste 1200 de copii, ceea ce ar însemna că zilnic se nasc în medie 3-4 copii. Potrivit medicului ginecolog, vîrsta biologică normală pentru prima naştere este de 18 ani, dar din punct de vedere social este de 20-25 de ani. „Femeile în ziua de azi sînt nişte fiinţe emancipate şi este bine ca, pentru început, să-şi facă o carieră, apoi să dea naştere unui copil”, a remarcat Veaceslav Groza. Statistica arată că procentajul este de 50 la 50 în ceea ce priveşte sexul copiilor nou-născuţi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *