AUDIO | Oraşul Ungheni va avea iluminare stradală în versiune nouă

iluminare stradală, străzi, ungheni
Imagine: emaramures.ro

În Ungheni se întreprind lucrări  de iluminare stradală în versiune nouă.
Iluminarea stradală a fost mereu un lux, chiar și pe timpurile, când energia electrică consumată într-o  oră costa cât o lingură de sare. Orașul e mare, de aceea șapte ore de activitate a proiectoarelor de pe străzile principale și a lămpilor de mai mic consum pe străzile lăturalnice se  soldau cu sume enorme, care au început să devină tot mai insuportabile pentru bugetul local. Atunci a venit ideea de a înlocui iluminatul stradal de format vechi cu altul mai puțin energofag. Lucrările au demarat încă din anul trecut și de atunci s-a reușit restabilirea a 15 km de rețele electrice cu instalarea a peste 540 de corpuri de iluminat.
[audio:Iluminare stradala.mp3]
Deoarece ar fi fost imposibil ca proiectul să figureze numai în zona centrală a orașului, consilierii au găsit finanțe și au pornit să ilumineze străzile și în cartierele Danuțeni, Berești și Vasilica. Iar atunci când se efectuează un lucru mare apar și probleme mari, ori cum se spune în asemenea cazuri, valoarea lucrării include de la sine și dificultățile inerente, adică cele ce nu pot fi emise din start. Una din ele este starea rețelelor electrice vechi a  S.A. ,, Red–Nord,, ce nu permite să se efectueze renovări pe stâlpii de lemn, care sunt depășiți și se preconizează schimbarea lor. În perspectivă această organizație are drept scop substituirea suportului de lemn prin cel de beton și atunci, toate lucrările permisibile vor primi undă verde.
Puținii km care au mai rămas, intră în zona de restricții, iar cetățenii anunță situația ca pe o încercare de a face iluminare selectivă a orașului în detrimentul periferiilor. Faptul nu corespunde adevărului. Doar din 130 km de rețele electrice ale orașului, iluminatul stradal în versiune nouă s-a efectuat pe 115 de km.
În scurt timp lucrurile vor fi duse la bun sfârșit. Se cere de menționat că primăria a efectuat iluminarea scărilor din  blocurile locative cu lămpi ce consumă puțin și dau o iluminație satisfăcătoare pentru a depăși disconfortul întunericului permanent în care s-a trăit două decenii.
Radio Moldova Actualități
Timofei Blănaru
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *