AUDIO | Vînt puternic şi ploi cu grindină s-au abătut şi asupra raionului Ungheni

vînt puternic, ploi, grindină, ungheni, lumină electricăFurtuna care a durat două zile  la Ungheni a produs unele pagube materiale.
Primul semnal  care a venit de la ascultători viza situația din satul Costuleni,  unde grindina a făcut ravagii și a distrus 12 ha de grădină și 14 ha de sfeclă de zahăr, aparținând întreprinderii „Vi-Agro”. Pentru confirmare m-am adresat la Serviciul operativ al Direcției raionale pentru situații excepționale, unde plutonierul de serviciu,  Igor Lupașcu a confirmat informația.
Electricianul de serviciu de la rețelele electrice Red Nord, Radion Atamaniuc, ne-a informat că în satul Rădenii Vechi multe gospodării au rămas fără lumină electrică, parțial a fost lipsit de electricitate satele Semeni și Zagarancea. În orașul Ungheni au rămas fără lumină, preț de ore în șir,  locuitorii de pe strada Decebal.
[audio:Calamitati naturale.mp3]
La punctul antigrindină din preajma orașului Ungheni ce are în vizor și partea opusă râului Prut a satului Costuleni, ne-au explicat că asemenea fenomene se întâmplă  din cauza că nu există la moment o convenție semnată între autoritățile României și Republicii Moldova. Din acest considerent sistemul antigrindină nu poate fi orientat în direcția  statului vecin și are rază de acțiune paralelă cu frontiera de stat la o adâncime de 4 km pe teritoriul Moldovei. Astfel apare o fășie de teritoriu autohton neacoperit de sistemul antigrindină.
Vântul puternic a dat la pământ masiv merele, nucile, nemaivorbind de vișini cireșe și caise. Pentru sîmbătă s-a preconizat ședința Comisiei pentru situații excepționale împuternicită  să  evolueze  pierderile. Către ora 12 la fața locului se va deplasa specialiștii în domeniu și nu este exclus în raion să se deplaseze factori din instanțele republicane pentru a atinge maximum de obiectivitate în aprecierea situației.
Cetățenii de pe malul Prutului, care cel mai frecvent suferă din urma calamităților de acest ordin, s-au adresat de nenumărate ori în instanțe pentru a grăbi ratificarea unei înțelegeri bilaterale România – Moldova privind armonizarea legislației în domeniul protecției antigrindină a teritoriilor riverane râului Prut. Până acum aceste doleanțe rămân nesatisfăcute.
Moldova Radio Actualități
Timofei Blănaru
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *