Un profesor remarcabil, ce nu poate şi nu trebuie să fie uitat

Mitrofan Buză,profesor O mînă de intelectuali de viţă veche s-au adunat, în ziua de 30 aprilie, în curtea Liceului „Dimitrie Cantemir” din oraşul Corneşti, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost Mitrofan Buză, un profesor remarcabil, de o ireproşabilă ţinută morală şi un profesionalism cum mai rar întîlneşti în zilele noastre.
Cu ocazia jubileului de 100 de ani de la naştere, consiliul local Corneşti a decis, anul trecut, să-i confere unei străzi din localitate numele profesorului. La 20 de ani de la moartea dînsului, urmaşii lui au decis să instaleze o placă comemorativă pe şcoala unde a lucrat domnia sa. În ziua de 30 aprilie, aceasta a fost sfinţită, la fel – şi strada care-i poartă numele. La eveniment au fost prezenţi copiii şi nepoţii lui Mitrofan Buză, au fost prezenţi dicipoli ai săi, printre care şi scriitorul Efim Tarlapan.
De azi înainte, această stradelă este una dintre cele mai principale din Cornești – pentru că poartă numele unui om extraordinar”, avea să remarce profesorul Vasile Aramă, cel care a învăţat pedagogia de la colegul său mai în vîrstă. „Toată viața s-a străduit să cultive discipolilor săi cele mai frumoase calități: munca, bunătatea, răbdarea, omenia”, a subliniat una dintre fiicele profesorului, Larisa, care a ţinut să mulţumească pentru enorma cinste acordată tatălui ei. Aceste mulţumiri, precum şi cuvintele frumoase adresate unui profesor, nu au fost însă auzite de cei care trebuiau să le audă, căci aceştia, pur şi simplu, au lipsit de la eveniment.
Este o acţiune care ar trebui să slujească drept exemplu pentru toate localităţile noastre, pentru toată populația din republică, mai ales acum, cînd pedagogii sînt puși la pămînt”, a subliniat Efim Tarlapan.
Ar fi fost o nedreptate, dacă nu s-ar fi produs acest eveniment, pentru că un așa om cu inimă mare, un profesor universal, care a știut să ajungă la sufletul şi inima fiecăruia, nu poate şi nu trebuie să fie fi uitat”, a accentuat un alt discipol al profesorului, Dumitru Colţişor.
Mitrofan Buză a fost și va rămîne un adevărat model de pedagog. Prima carte de lucrări de laborator la fizică pentru școala medie, editată în Moldova, i-a fost încredințată, s-o experimenteze la școala din Cornești, anume lui. Era anul 1964. Deşi era inginer chimist de formaţie, cunoştea la perfecţie şi fizica, şi matematica, şi franceza. Avea o cultură generală impresionantă.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *