Noi tehnologii de energie în şcolile şi grădiniţele din oraş

Colector solar
Colector solar (foto: heliotermica-r.com)

Liceul „Gheorghe Asachi” va avea în curînd un sistem de încălzire pe bază de biomasă, iar la  grădiniţa nr. 11 va fi montat un colector solar ce va încălzi apa menajeră. Şi asta, graţie unui proiect al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).
Datorită prestaţiei anterioare a Primăriei Ungheni în realizarea proiectelor derulate cu suportul financiar al FISM, finanţatorul a selectat şi de data aceasta Ungheniul pentru instalarea a două unităţi de utilizare a energiei regenerabile. A fost ales Liceul „Gheorghe Asachi” şi grădiniţa nr. 11, deoarece cheltuielile pentru încălzirea acestor două instituţii sînt cele mai mari.
„Instalarea sistemelor respective aici va reduce costurile cu circa 30-40%. Pe lîngă beneficiul imediat – economisirea a peste 300 mii lei anual, vom obţine şi o reducere a dependenţei de gazele naturale care devin din ce în ce mai scumpe, vom contribui la reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, precum şi vom crea noi locuri de muncă prin stimularea businessului de producere a bio-combustibilului autohton”, a subliniat primarul Alexandru Ambros.
Implementarea noilor tehnologii, bazate pe energie regenerabilă, este o continuare, dar la un nivel mai înalt, a proiectelor de termoficare eficientă a instituţiilor publice, iniţiate de primărie odată cu reorganizarea sistemului de incalzire a Palatului de Cultură din Ungheni. Potrivit primarului, acest nou proiect va fi unul pilot. În baza rezultatelor obţinute, se va decide cît de oportună este continuarea dezvoltării acestor sisteme de încălzire în şcoli şi grădiniţe.
Primăria oraşului Ungheni va căuta şi în continuare soluţii inovatoare şi finanţări externe pentru alinierea sistemelor încălzire a instituţiilor publice la cele mai înalte standarde de eficienţă energetică şi, cel mai important, pentru reducerea costurilor de întreţinere a lor.
Deocamdată, nu se cunoaşte valoarea exactă a proiectelor ce vor fi implementate la Ungheni. Se ştie doar că FISM va derula în întreaga ţară un proiect de implementare a tehnologiilor de energie regenerabilă solară şi din deşeuri agricole pentru încălzirea apei menajere şi a spaţiilor în clădiri de menire socială din Moldova, suma totală a căruia este de 2 milioane de euro, dintre care 1,5 milioane sînt fonduri europene sub formă de grant.
De notzat că Primăria oraşului Ungheni se află în permanentă căutare de finanţări externe pentru proiecte sociale şi de infrastructură. Au fost depuse cereri, practic, la toţi finanţatorii autohtoni şi străini. Administraţia oraşului îşi exprimă disponibilitatea de a se implica mai ales în proiecte ce ţin de eficientizarea energetică, pentru că le consideră foarte importante în contextul creşterii permanente a costurilor pentru resursele energetice actuale: gazele naturale şi cărbunele.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *