VIDEO | Un centru de sănătate performant la Pîrliţa

deschidere cmf pirlita ungheni
Ministrul Sănătăţii, Adrian Usatîi, însoţit de preşedintele raionului, Ion Harea şi directorul Centrului Medicilor de Familei Ungheni, Lilia Scurtu, inaugurează noul centru de sănătate de la Pîrliţa

Un eveniment mult așteptat. Cel mai bun lucru pentru oamenii din localităţile rurale. Un eveniment cu adevărat frumos. E un centru model, un edificiu-tip, elaborat în colaboarre cu specialiștii de la Banca Mondială și Ministerul Sănătății.
Este vorba despre Centrul de Sănătate Pîrliţa, iar calificativele aparţin celor prezenţi la deschiderea oficială a instituţiei, pe 26 februarie curent. „A fost un vis pentru Pîrlița care, iată, a devenit realitate”, a subliniat medicul-şef al Centrul de Sănătate Pîrliţa, Alexei Chirică. „Nu-i stătea bine unui sat ca Pîrliţa, cu o casă de cultură impunătoare, cu un muzeu care şi-a făcut deja un nume, cu agenți economici puternici, să nu aibă un centru de sănătate performant”, a mai adăugat dînsul.
„Azi e o sărbătoare pentru toată lumea. Nu e simplu deloc să construiești, în timpurile noastre, un asemenea edificiu din temelie, conform standardelor europene”, a remarcat Lilia Scurtu, directorul Centrului Medicilor de Familie Ungheni.
Construcţia edificiului a durat opt luni, fiind investite circa 2 milioane 800 mii de lei. Acum, potrivit ministrului Sănătăţii, Adrian Usatîi, prezent şi dînsul la eveniment, Centrul de sănătate din Pîrliţa este unul de referinţă și pentru alte localități. „Rămîne ca oamenii să conștientizeze faptul că trebuie să intre aici nu doar atunci cînd sînt bolnavi, ci, mai ales, cînd sînt sănătoşi,  pentru a întreba doctorul: vreau să știu ce trebuie să fac ca să fiu sănătos şi în continuare”, a subliniat ministrul. Potrivit dînsului,  Centrul de sănătate de la Pîrlița are toate capacitățile pentru a asigura cel puțin 80% din necesitățile populației în ceea ce priveşte consultul, profilaxia, tratamentul.
„Să-l păstrați, să-l amenajați şi să vă canalizați toate activitățile spre profilaxie”, li s-a adresat lucrătorilor medicali de aici preşedintele raionului, Ion Harea.
La ora actuală, sectroul Pîrlița este unul foarte mare, cu o populație de 12 mii de persoane, la dispoziţia cărora stau patru medici de familie şi 28 de asistente medicale. Rămîne doar ca acest centru de sănătate să devină unul autonom, a subliniat şi ministrul Sănătăţii, şi directorul Companiei Naţionale Asigurări în Medicină, şi preşedintele raionului.

Sursa: Aici TV, Expresul.com (Lucia Bacalu)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *