Dincolo de aparenţe… sîntem ca şi ei

Concurs de eseuri, Sursa: Google
Concurs de eseuri, Sursa: Google

“Sîntem ca și voi! – acesta e glasul inimii curate. Sîntem ca și voi! – asta e tipărit în anticamera conştiinței noastre. Sîntem ca și voi! Nu sînteți singuri. Împreună formăm UNIVERSUL”. Aceste cuvinte aparţin Elenei Postoronco de la Liceul teoretic din Sculeni, premiantă a concursului de eseu şi poezie cu genericul „Dincolo de aparenţe…”, organizat de către AO „Poarta deschisă”, în parteneriat cu Direcţia Generală Raională Învăţămînt, Tineret şi Sport.
Cei cărora se adresează Elena Postoronco sînt copiii cu nevoi speciale. “Aceşti oameni sînt frumoşi la chip şi calzi la suflet, însă au totuşi nevoie de sprijinul nostru. Personal, mă pierd adesea printre gîndurile cu privire la aceste sufletele care visează că într-o bună zi să fie ca şi noi, să nu să se mai simtă stînjenite. Dacă Dumnezeu mi-ar da putere, i-aş ajuta pe toţi cei care şi-au pierdut speranţa la o viaţă normală”, scrie o altă elevă de la liceul din Sculeni, Tatiana Lazariuc.
“Eu, de exemplu, mă comport cu persoanele cu nevoi speciale la fel ca şi cu oricare alt om. Diferenţa între un om cu nevoi speciale şi unul care nu are astfel de greutăţi în viaţă, este doar problema financiară, atît! O altă diferenţă eu nu văd”, menţionează în eseul său Cristina Tabaran, elevă la acelaşi liceu.
Cei 15 participanţi la concurs au susţinut cu brio testul. Or, concursul respectiv a lansat o provocare pentru tinerii din raionul Ungheni. Cum s-ar comporta ei cu un tînăr cu nevoi speciale? Cum l-ar percepe? Ce ar simţi faţă de el?
Cele mai bune eseuri şi poezii au fost premiate de către Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport.  Pe locul I, la categoria eseu, s-a clasat Elena Postoronco de la liceul din Sculeni, locul II i-a revenit lui Cristian Cuibaru din Ungheni, iar locul III – Anastasiei Sacaliuc din Ungheni. La categoria poezii cea mai bună a fost Cristina Chirinciuc din Ungheni, ea fiind urmată de Nadejda Martin şi Tatiana Lazariuc din Sculeni.
Premianţii au primit cîte un premiu în valoare de 80-100 de lei. Ceilalţi participanţi s-au ales cu cîte o menţiune şi un premiu în valoare de 50 lei.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *