Vine, vine… campania electorală

Vine cu adevărat. Se simte deja suflul ei. Chiar dacă, oficial, nici măcar nu se pomeneşte despre alegerile locale, lumea politică deja se agită, dă semne de nelinişte, de nervozitate.
Săptămîna trecută, am fost prezentă la o şedinţă cu participarea primarilor din raion. Aparent calmi, mulţi dintre ei aveau reacţii curioase şi, uneori, chiar comice la afirmaţiile celor de la  tirbună. Oare de ce tot spuneau că, iată, li se termină mandatul?
Întreb, pentru că mulţi dintre aceştia îşi caută… partid. Sigur, Partidul Comuniştilor nu mai este în vogă, iar data trecută am avut tocmai 11 primari propulsaţi de această formaţiune. Cîţi dintre ei îi vor rămîne credincioşi? Nu mai este în vogă nici Alianţa „Moldova Noastră” şi, cu atît mai mult, Partidul Popular Creştin Democrat. Vom avea noi grijă de ei, foştii primari dornici să-şi păstreze fotoliile şi le vom urmări îmdeaproape traseul. Să nu exclamăm, la urmă: „Alte măşti, aceleaşi feţe”. Şi atunci, cu cine facem schimbarea? Cu măştile? Sau cu păpuşarii?
Tot săptămîna trecută, cineva îmi spunea că deja a fost stabilit candidatul la funcţia de primar al oraşului Ungheni din partea Partidului Democrat. Cică, ar fi Ilie Ciocanu, fost primar interimar. Trebuie să verific cît de adevărată este informaţia. Îl întreb pe Ştefan Pirogan, secretar al organizaţiei teritoriale a PD. Face ochii mari, se uită lung la mine şi îmi răspunde cu o întrebare: „De ce Ilie Ciocanu?”. A venit rîndul meu să mă mir. Aflu că Ilie Ciocanu nici măcar nu este membru al acestei formaţiuni.
Altcineva vine cu o altă informaţie. Cică, mama actualului primar de Ungheni este soră cu… cine credeţi? Cu soacra lui Marian Lupu. Asta da noutate! Dar nu pot să nu verific veridicitatea ei. Cine ar putea să-mi răspundă mai exact decît însuşi prmarul? În momentul în care îi adresez întrebarea, îşi ridică mîna la cap, iar pe faţă i se citeşte un singur lucru: „Staţi, abia e începutul”. Răspunde rar, accentuînd fiecare cuvînt: „Mama mea a avut o singură soră, care a decedat cu foarte şi foarte mulţi ani în urmă”. Nu are altă soră care să-i fie socară lui Marian Lupu.
Dacă în luptă au fost deja aruncate primele zvonuri, este clar: campania electorală a început. Neoficial, deocmadată. Vă imaginaţi ce va fi cînd va începe oficial? Un spectacol adevărat, pe care ar fi păcat să-l ratăm. Cel puţin, o să ne amuzăm copios, chiar dacă după aceea vom plînge şi ne vom plînge patru ani la rînd.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *