FOTO | La Rădenii Vechi, monumentul lui Potiomkin degradează pe zi ce trece

Monumentul lui Potiomkin de la Radenii Vechi
Monumentul lui Potiomkin de la Radenii Vechi

La marginea satului Rădenii Vechi,  pe un vîrf de deal, se înalţă, de mai bine de un secol, un obelisc, supranumit de localnici „Stîlpul lui Sfetlici”sau „Stîlpul lui Potiomkin”, iar de istorici – monumentul lui Potiomkin din Taurida.
Monumentul – în vizorul istoricilor
În lucrarea istoricului Gheorghe Bezviconi „Călători ruşi în Moldova şi Muntenia”’, publicată la Bucureşti în anul 1947, citim, cu referire la acest monument: „La 30 verste de Iaşi se înalţă un monument clădit din piatră necioplită, ridicat de Ecaterina cea Mare prinţului Potiomkin. Acest răsfăţat al soarelui, care a ştiut să trăiască în lux şi mulţumire, a ştiut să-şi aleagă şi locul unde să moară – (…) lîngă un drum înconjurat de păduri şi dealuri, alcătuind o privelişte minunată ce încîntă ochii”.
Într-o altă lucrare, „Monumente comemorative medievale tîrzii din spaţiul pruto-nistrean”, semnată de preotul protoiereu Emanuil Brihuneţ, cercetător ştiinţific la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, un mare apărător al patrimoniului cultural al Moldovei, găsim o descriere a monumentului de la Rădenii Vechi: „Stîlpul lui Sfetlici reprezintă un monument înălţat în 1792 la marginea satului Rădenii Vechi, raionul Ungheni, pe locul unde a încetat din viaţă prinţul Grigori Potiomkin. Monumentul a fost construit de contesa Braniţkaia şi prezenta, în varianta iniţială, un stîlp. Mai tîrziu, cînd acesta s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat  (pe la mijlocul sec. XIX) un obelisc din piatră de calcar cu înălţimea de 13 metri. Alături de obelisc se află o piatră sculptată în formă de scut ce conţine inscripţia comemorativă vizînd semnificaţia monumentului: „Hа семъ местъ преставился князъ Григорiй Александровичъ Потемкинъ Таврическiй” (Pe locul acesta a încetat din viaţă cneazul Grigori Alexandrovici Potiomkin de Taurida). Octombrie 5, 1791…”.

Monumentul lui Potiomkin de la Radenii Vechi
Monumentul lui Potiomkin de la Radenii Vechi

Lăsat de ibelişte de către autorităţi
Şi acel obelisc, şi acea piatră sub formă de scut se mai află  pe acelaşi deal de la Rădenii Vechi.
E un monument care zace în neştire, îmburuienit, cu trepte spre el distruse de ploi şi de ger. „Nu-s bani pentru restabilire”, este explicaţia primarului de Rădenii Vechi, Simion Bulibaş.  Autorităţile speră, de ani buni, că va interveni Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, care ar trebui să fie interesată de reabilitarea monumentelor istorice ce ţin de istoria rusă. Ar trebui, dar deocamdată, Federaţia Rusă este interesată de cu totul altceva.
Pe de altă parte, şi unii istorici, precum şi pretinşi politicieni locali se înverzesc la faţă cînd aud de restabilirea vreunui monument de acest gen. Astfel, discuţiile sterile şi aşteptările nesperate nu fac decît să contribuie la dispariţia unor monumente ce ar putea să constituie pe viitor obiective turistice foarte atractive şi, implicit, ar contribui la dezvoltarea infrastructurii din regiune.
Cine a fost Grigori Potiomkin?
Amant al Ecaterinei a II-a, supranumită Ecaterina cea Mare, o figură emblematică pentru o Rusie barbară. Cneaz de Taurida (Crimeea), Grigori Aleksandrovici Potiomkin a ajuns în 1789 la comanda armatei ruse stabilite la Iaşi. Era în timpul războiului ruso-turc, încheiat în 1791, după moartea acestuia pe dealul de la Rădenii Vechi (la 5 octombrie a1791), în drum spre Sankt-Petersburg.
Se spune că cneazul Potiomkin a făcut multă vîlvă în rîndul boierimii ieşene prin petrecerile nemaivăzute pînă atunci în vechea capitală a Moldovei. Cu Potiomkin, susţine istoricul ieşean Ioan Caprosu, boierimea cunoaşte rafinamentul – femeile se sulemeneau, boierii căutau să miroase bine, apetitul către chefurile de pomină nefiind de acum numai unul ce ţine de stomac şi gîtlej, ci şi de cochetărie, flirt, eleganţăta, dar si extravaganţe sexuale.
De numele cneazului Potiomkin este conexată şi apariţia primului săptămînal din Iaşi – „Courrier de Moldavie”, care a văzut lumina tiparului în 1790. Din cîte se ştie, au apărut cinci numere, în limba franceză.
În prezent
Palatul Taurida din Sankt-Petersburg, construit de Ecaterina cea Mare pentru kneazul Potiomkin, a fost cruţat pînă şi de bolşevici. La ora actuală, aici se află sediul Adunarii Interparlamentare a CSI.
La Mănăstirea Golia din Iaşi, unde venea periodic la slujbă Potiomkin este păstrată o tablă neagră care prezintă, cu caractere slave, toate titlurile pe care le avea principele.
La Rădenii Vechi, monumentul lui Potiomkin degradează pe zi ce trece. Priviţi fotografiile alăturate, realizate cu trei sţptămîni în urmă.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *