Reprezentantul Guvernului versus preşedintele raionului

Epopeea unui ajutor pentru sinistraţi
În toamna anului trecut, un ajutor de proporţii, destinat celor ce au fost afectaţi de inundaţii, se îndrepta spre Ungheni. Era vorba de 50 de tone de orez, oferit prin intermediul Serviciului republican situaţii excepţionale.
„Personal am insistat ca acest ajutor să vină la Ungheni. Dacă ştiam ce va urma, cu siguranţă nu mă mai implicam”, avea să declare, pe 24 ianuarie curent, preşedintele raionului, Ion Harea.
„Cum a fost repartizat acest ajutor, căci, conform listelor prezentate, el nu a fost repartizat doar sinistraţilor. A fost repartizat şi unor organizaţii, instituţii de învăţămînt din raion, comisiilor situaţii excepţionale, persoanlor implicate în lichidarea consecinţelor. M-a mirat faptul că s-au decontat 400 kilograme de orez. Este vorba de opt saci! Nu-mi vine să cred că au fost, pur şi simplu, decontaţi”, declara, în cadrul unei conferinţe de presă din 14 ianuarie, şi Natalia Rotaru, şefa Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Dînsa îşi exprima atunci speranţa că se vor implica organele abilitate „care, în urma unor sesizări din partea Oficiului Teritorial, vor elucida cum şi în ce mod a fost repartizat ajutorul umanitar”. Potrivit oficialului, va fi sesizată „procuratura, poate şi Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, Ministerul Finanţelor sau nemijlocit persoanele ce au alocat acel ajutor”.
„Îmi pare foarte rău de ceea ce se întîmplă”, a subliniat, la rîndul său, preşedintele raionului. Potrivit dînsului, în raion au fost aduse 50 de tone de orez şi asta, graţie insisteneţelor sale.
Mai mult ca atît, pentru că ajutoarele veniseră în plină campanie electorală, s-a insistat ca orezul să fie depozitat şi repartizat numai după alegeri, pentru a evita orice fel de speculaţii.
Răspunzînd la acuzele şefei Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, precum că orezul a fost repartizat şi altora decît sinistraţilor, Ion Harea a subliniat: „Am avut 40-50 de familii de sinistraţi. Ce trebuia să fac? Să le dau cîte o tonă de orez fiecărei familii? Am găsit de cuviinţă că a suferit, în timpul inundaţiilor, şi acelaşi grănicer care a stat zi şi noapte pe malul Prutului, luptînd cu apele, şi oamenii de la primărie care au muncit, şi angajaţii Direcţiei situaţii excepţionale care au stat nedormiţi, în glod. Am dat şi şcolilor. Dar oare ele nu au avut de suferit?”.
Ion Harea a avut un răspuns şi la cea de a doua nedumerire a Nataliei Rotaru, că au fost decontate 400 kilograme de orez: „Eu mă simt absolut curat. În timpul transportării celor 50 de tone, cîţiva saci s-au rupt. Orezul s-a împrăştiat. Ce trebuia să fac? Să-l strîng de pe jos şi să-l dau cuiva? În plus, probabil dintr-o neatenţie, am primit un număr mai mic de saci. Pun aceeaşi întrebare: ce trebuia să fac? Să-i impun pe cei care l-au adus să-i restituie? Acei oameni au făcut voluntariat, nimeni nu le-a plătit un ban pentru servicii”.
În altă ordine de idei, preşedintele raionului a remarcat: „Doamna Rotaru nu a fost măcar o dată pe malul Prutului în timpul inundaţiilor, să-i întrebe pe oameni cum se simt. Aş avea şi eu o întrebare către domnia sa: de ce nu v-aţi interesat măcar o dată, în timpul inundaţiilor, dacă preşedintele raionului, Consiliul raional, primarii nu au nevoie de ajutor, de susţinere? Ce aţi făcut, doamnă, în acea perioadă, cînd oamenii stăteau pînă în gît în apă şi noroi, cînd nu dormeau nopţile şi munceau? De ce atunci nu aţi sesizat procuratura, nu aţi organizat conferinţe de presă?”.
Banii de pe contul destinat ajutorării sinistraţilor
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Natalia Rotaru, a atras atenţia şi asupra unui alt subiect. „Din cîte ştiu, au fost acumulate peste 63 mii de lei pe contul special deschis pentru ajutorarea sinistraţilor. S-a convenit ca aceşti bani să fie repartizaţi în mod egal  persoanelor ale căror case au fost deteriorate sau au fost supuse inundaţiilor. Pînă în prezent, eu nu ştiu în ce mod au fost repartizate sumele respective. Nu-mi este clar de ce mai sînt bani pe cont”, a spus dînsa.
Am readresat întrebarea preşedintelui raionului, Ion Harea. Dînsul a răspuns următoarele:  „Contul respectiv nu-i format din banii statului, ci din donaţii. O parte din bani i-am alocat sinistraţilor. Am lăsat o sumă de rezervă, pentru eventuale activităţi, menite să contribuie la ameliorarea situaţiei sinistraţilor. Una dintre ele a fost şi transportarea ajutoarelor umanitare”.
Ion Harea a subliniat că, deşi nu există nici un regulament care ar indica necesitatea creării unei comisii pentru gestionarea banilor acumulaţi, s-a decis totuşi să fie creat un grup de lucru, „pentru a exista mai multă transparenţă în gestionarea banilor respectivi”.
„Banii pentru sinistraţi au ajuns la destinaţie”, a dat asigurări preşedintele raionului. Potrivit dînsului, există în acest sens listele respective cu semnăturile beneficiarilor. Ion Harea a recunoscut că au mai rămas bani pe cont, dar că şi aceştia vor fi folosiţi după destinaţie.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *