De ce trebuie să cerşim legi benefice femeilor?

Acum cîteva luni, mi-a fost dat să aud din gura unui bărbat, tată a două fetiţe superbe, o expresie care m-a amuzat. „Femeie este egal cu frică şi frustrare”, spunea dînsul, ca apoi să sublinieze: sînt trei de F. I-aş fi putut răspunde cu aceeaşi monedă. „Bărbat este egal cu bădăran”, de exemplu. Nu am vrut. Pentru că într-un asemenea caz, cu asemenea calificative, îţi demonstrezi cu adevărat frustrarea, sau frica, sau laşitatea, sau lipsa bunului-simţ, sau inclutura, sau lipsa de inteligenţă şi tot aşa.
Femeie este egal cu frumuseţe, cu farmec, cu forţă, cu fast, cu feierie… Există atîţia şi atîţia de F. Asta nu înseamnă însă că cineva trebuie să-i deschidă toate uşile doar că e femeie. Asta nu înseamnă că trebuie să i se ofere un post sau altul, pentru că, vezi Doamne, e femeie şi pică bine la imaginea unui partid, unei administraţii publice locale, unei instituţii.
De aceea proiectul de hotărîre care prevede stabilirea unei cote obligatorii de minimum 30% prezență a femeilor pe listele electorale, despre care se tot discută în ultima perioadă, este, din punctul meu de vedere, o lipsă de respect, în primul rînd, faţă de femeie. „Sînteţi voi frustrate şi fricoase, vorba bunului meu cunoscut, dar, iată, vă lăsăm şi vouă o uşiţă deschisă. Intraţi, dacă puteţi”, şi-o fi zis bărbaţii neamului.
Haideţi să fim serioşi. Credeţi că o asemenea lege ar face ca mîine-poimîine să avem mai mulţi miniştri-femei, sau deputaţi-femei, sau poate mai mulţi preşedinţi de raioane-femei? Da de unde? Femeile sînt bune pe post de adjuncţi. Femeile sînt bune undeva la coada listelor electorale, ca să fie motivate să muncească pentru binele unui partid sau altul. Femeile sînt bune să conducă o grădiniţă, o şcoală şi cam atît.
Nu cred că avem nevoie de legi pentru a promova femeile în diferite funcţii. Cred că avem nevoie de puterea şi curajul bărbaţilor de a recunoaşte meritele unui om, chiar dacă acest om este femeie. Asta ne lipseşte. Iar de vină sînt… femeile.
Atîta timp cît vom umbla în jurul feciorilor noştri ca nişte cloşte, mîndre că educăm bărbaţi adevăraţi, vom perpetua starea actuală de lucruri. Atîta timp cît vom vedea în soţi adevăraţi Mesia, fără de care ne-am pierde, vom perpetua starea actuală de lucruri. Şi atunci, de ce trebuie să ne plîngem? De ce trebuie să cerşim legi benefice femeilor?
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *