Masa lui Petru I de la Semeni: legendă sau fapt istoric?

În luna aprilie 2010, „Expresul de Ungheni” pornea în căutarea „Mesei lui Petru I” din satul Semeni, un monument despre care se vorbeşte decenii la rînd. Localnicii îi mai spun „Masa turcilor” sau „Zamca”.

Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711
Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711

Am găsit în acel loc un monument de piatră de Cosăuţi, ridicat cu patru ani în urmă, pe care erau gravate următoarele cuvinte: „Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711”. Istoricii din partea locului însă continuă să susţină că acea întîlnire nu ar fi un fapt real, căci nu există nici un document în acest sens.  „Masa lui Petru” ar fi mai degrabă o legendă.
Fiind solicitat de noi, academicianul Andrei Eşanu, doctor habilitat în istorie, neobosit cercetător al vieţii şi activităţii domnitorului Dimitrie Cantemir, ne-a povestit următoarele:
“Era la sfîrşit de iunie 1711, cînd Petru cel Mare, ţar al Rusiei, trecea Nistrul undeva prin regiunea Dubăsarilor sau a lui Vadul-lui-Vodă. S-a apropiat de Prut  în preajma zilei de Sf. Petru şi Pavel. Fiindcă era ziua lui onomastică, sărbătoare pe care o onora, l-a invitat pe domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir, şi pe boierii săi, 16 la număr, să treacă Prutul. A fost săpată lîngă Semeni o masă din pămînt, care a fost acoperită frumos. Dimitrie Cantemir a venit cu vin de Cotnari şi Odobeşti, iar Petru – cu vinuri  franceze. S-au adunat în biserică, unde s-a ţinut o slujbă de sărbătoare, la care au asistat cei doi, precum şi suitele lor. După aceea s-au tras salve de tun în onoarea lui Petru, apoi toţi s-au aşezat la masă.
Ospăţul lor a durat pînă seara. S-au cam îmbătat puţin, scrie cronicarul Ion Neculce. A doua zi dimineaţa, cînd s-au trezit, boierii lui Dimitrie Cantemir erau buzunăriţi. Cine i-a buzunărit, nu se ştie.
După asta, Dimitrie Cantemir l-a invitat pe Petru I la palatul său din Iaşi. S-a făcut din nou un ospăţ mare. Dimineaţa, cînd s-au trezit, Petru I nu era nicăieri. El plecase pe jos la Mănăstirea Golia, unde l-a primit egumenul mănăstirii, îl servise cu apă rece şi cu dulceţuri.
A urmat apoi (între 18 şi 22 iulie 1711) bătălia de la Stănileşi, care s-a desfăşurat în condiţii nefavorabile pentru aliaţi”.
Referindu-se la „Masa lui Petru I”, Andrei Eşanu a concluzionat: „Masa aceea, se vede, a lăsat urme adînci în pămîntul acesta al Moldovei şi de atunci i s-a dus vestea”. (L.B.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *