Post-scriptum la Electorala 2010

Oare oamenii observă şi ţin contul de faptele bune realizate în satul lor?
Ce înseamnă democraţie moldovenească? Există oare această democraţie cu adevărat? Pe ce se bazează oamenii atunci cînd vin la urnele de vot şi fac alegerea? Întrebări şi întrebări, pe care ar trebui să ni le punem în fiecare zi. Care este răspunsul?
Mă voi referi la activitatea din satul meu, Petreşti. În 2007, după ani de zile de hibernare, la conducerea satului a venit un primar tînăr, cu o echipă dornică de a schimba lucrurile în comunitate spre bine – doar aici trăiesc, aici revin de la munci de peste hotare, aici îşi educă şi copiii.
Schimbarea a început cu implementarea unui proiect în colaborare cu FISM – „Reparaţia capitală a gradiniţei”. Cu ajutorul sătenilor şi bunului Dumnezeu, petreştenii au acum o grădiniţă cu toate condiţiile necesare pentru a educa o generaţie de micuţi, viitorul satului. Consiliul Raional ne-a ajutat la implementarea acestui proiect cu o sumă de 200 mii de lei.
Apoi a urmat al doilea proiect – „Reparaţia sistemului de încălzire a blocului „B” a Liceului „Gaudeamus” şi construirea unei noi cazangerii”. Astfel, procesul de învăţămînt ce se desfăşura, în perioada sezonului rece, în două schimburi, într-un bloc mic, acum se desfăşoară într-un schimb, în ambele blocuri încălzite.
Al treilea proiect ce va fi implementat este „Reparaţia sălii de sport şi schimbarea geamurilor liceului”. Contribuţia Consiliului Raional la acest proiect este de 200 mii de lei.
La schimbarea geamurilor galeriei liceului Consiliul Raional a mai contribuit cu 30 mii de lei.
La proiectul „Apeductul din satul Medeleni”, Consiliul Raional a depus suma de 100 mii de lei pentru proiectarea reţelelor.
Chiar de la începutul mandatului, s-a purces la iluminarea comunei, pe străzile principale a apărut, pe timp de noapte, lumina. S-a reparat stadionul satului Petreşti, făcîndu-se o investiţie de 100 mii de lei. Şi toate acestea – cu ajutorul şi suportul Consiliului Raional, al persoanelor cu suflet mărinimos, cum ar fi Pavel Lipcan. Cu suportul financiar al dumnealui a fost ridicată şi o răstignire în centrul satului, în memoria ostaşilor căzuţi în al doilea război mondial.
În opt ani de guvernare comunistă, cu un consătean în funcţia de preşedinte al raionului Ungheni, la Petreşti s-a reparat o fîntînă şi asta doar atunci cînd Vladimir Voronin a ordonat subalternilor săi din toată Moldova să facă ceva măcar în satele lor natale. Dar şi acea fîntînă a fost adusă în ordine din sursele unui agent economic presat şi impus de autorităţi.
Acum mă întreb: oare oamenii observă şi ţin contul de faptele bune realizate în satul lor? De ce s-au votat, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, forţele care au ţinut în hibernare atîta timp satul?
Dar promisiunile? De ce lumea noastră e atît de naivă şi de fiecare dată crede în poveştile ce i se spun în campaniile electorale? Ce să mai zic? Doar că oamenii cred în promisiunile celor care, pe parcursul anilor, i-au deposedat de averi de pe urma desfiinţării gospodăriilor colective (colhozurilor), de pe urma exploatării bazinelor acvatice luate prin diferite escrocherii şi altele.
Poate a venit timpul să ne debarasăm de emoţii, să cîntărim bine, cumpătat şi să alegem un lider, judecînd după faptele lui, dar nu după vorbele şi promisiunile ce se fac.
Igor Bereghici,
viceprimarul comunei Petreşti

Reamintim că la Petreşti lumea a votat în felul următor: PCRM – 773; PLDM – 395; PD – 211; AMN – 78; PL – 51.
La Medeleni, sat din comuna Petreşti, voturile s-au împărţit după cum urmează: PCRM – 177; PLDM – 45; PD – 20; AMN – 14; PL – 14.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *