Cine este învingătorul alegerilor din 28 noiembrie? O întrebare foarte interesantă

Rezultatele PCRM in ultimii trei ani
Rezultatele PCRM in ultimii trei ani

S-a declarat învingător deja Partidul Comuniştilor

Rezultatele PCRM in ultimii trei ani
Rezultatele PCRM in ultimii trei ani

Să fie oare aşa? De la 5 aprilie încoace, această formaţiune continuă să scadă în preferinţele electoratului din Republica Moldova, dar şi din raionul Ungheni. Este o scădere relativ mică, dar sigură. Astfel, la 5 aprilie 2009, PCRM înregistra la Ungheni un număr record de susţinători – 26120, după care a început declinul. La 29 iulie, comuniştii ungheneni s-au trezit cu 22408 voturi, iar la 28 noiembrie, în pofida unei mobilizări generale, numărul susţinătorilor s-a mai micşorat cu 873. Cu toate acestea, la Ungheni formaţiunea respectivă se simte destul de confortabil, reuşind un rezultat mai bun decît media pe ţară. Reamintim că PCRM are în republică 39,3%, iar la Ungheni – 42%.  Totuşi, alegerile locale de la anul vor fi pentru comunişti foarte improtante. Orice e posibil la Ungheni: şi o victorie a acestora, dar şi o catastrofă.
Învingătorul incontestabil al alegerilor din 28 noiembrie este PLDM

Rezultatele PLDM la Ungheni in ultimii trei ani
Rezultatele PLDM la Ungheni in ultimii trei ani

Ascensiunea sa este una impresionantă. La Ungheni, formaţiunea respectivă a înregistrat din prima un scor foarte bun. Astfel, la 5 aprilie 2009, obţinea 4163 voturi, ca după un an şi jumătate să aibă la activ deja 13360. Este adevărat, rezultatul e mai slab decît media pe republică (29,4% – în R.Moldova, 26% – la Ungheni), iar succesul se datorează, în primul rînd, liderului naţional al PLDM, Vlad Filat, deşi nu trebuie de neglijat nici munca echipei locale. În alegerile din 2011 însă figura şi carisma lui Vlad Filat vor conta mai puţin, astfel că rezultate ar putea fi mult mai slabe, dacă nu se va insista şi în continuare asupra unor oameni de calitate atît în echipă, cît şi printre candidaţii la funcţia de primari sau consilieri locali.
Şi democraţii de la Ungheni pot fi satisfăcuţi de rezultate

Rezultatele PD la Ungheni in ultimii trei ani
Rezultatele PD la Ungheni in ultimii trei ani

Ei au obţinut un adevărat succes, fiind cu aproape 2% peste media pe republică. Ascensiunea Partidului Democrat a început la Ungheni pe 29 iulie 2009, cînd formaţiunea respectivă a obţinut 6487 de voturi. Apoi a continuat la 28 noiembrie, reuşind să acumuleze 7475 de voturi. Pe de altă parte, s-ar putea spune că succesul nu este unul atît de remarcabil cum s-ar părea la prima vedere. Să nu uităm că la Ungheni PD a fuzionat cu PSD. Logic, ar fi trebuit să obţină un rezultat dublu. Iată că nu s-a întîmplat, iar alegerile locale din 2011 vor fi un test foarte serios pentru democraţii ungheneni.
În aceste alegeri, se pare, cel mai mult a dezamăgit la Ungheni Partidul Liberal

Rezultatele PL la Ungheni in ultimii trei ani
Rezultatele PL la Ungheni in ultimii trei ani

Rezultatele sînt lamentabile şi în disonanţă cu cele obţinute de liberali în republică. Dacă la 29 iulie 2009, Partidul Liberal obţinea în raionul Ungheni 6224 de voturi, de data aceasta a reuşit un rezultat  mult mai modest, acumulînd doar 3584 de voturi, sau circa 7% – cu 3% mai puţin decît media pe republică. Şi asta, într-un raion amplasat la frontiera cu România. O campanie deşteaptă, cu o echipă pe măsură, ar fi putut aduce Partidului Liberal un scor absolut remarcabil la Ungheni. Nu s-a întîmplat şi, dacă nu se vor trage concluziile necesare, liberalii ungheneni riscă să se confrunte cu mari probleme, iar rezultatele la alegerile locale să fie dezastruoase pentru ei.
AMN – în cădere liberă

Rezultatele AMN la Ungheni in ultimii trei ani
Rezultatele AMN la Ungheni in ultimii trei ani

Formaţiunea care în 2007 a entuziasmat multă lume, obţinînd la Ungheni tot ce se putea obţine, iată că nu mai rezistă şi se cotileşte la vale. După 8657 de voturi obţinute la alegerile locale din 2007, într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu comuniştii, a început declinul. La 5 aprilie 2009, AMN a pierdut 3345 de susţinători. Apoi, peste doar cîteva luni, pînă la 29 iulie – încă 1684. Căderea a continuat şi la 28 noiembrie, iar rezultatul a fost unul deloc optimist – doar 1866 de voturi. Cu toate acestea, echipa din Ungheni a AMN a reuşit un rezultat mult mai bun decît media pe republică, apropiindu-se foarte mult de cele 4%, care i-ar fi permis partidului să acceadă în Parlament. Alegerile locale din 2010 vor fi, cu siguranţă, decisive pentru formaţiune: sau va regăsi calea spre inima alegătorului, sau va pleca în istorie.
Deocamdată, aceştia sînt actorii principali pe scena politică a raionului Ungheni şi de aceea ne-am referit nu mai la ei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *