Folcloristul Efim Junghietu la el acasă

Festivalul „Efim Junghietu” a ajuns la cea de a treia ediţie. Este un fel de a spune – festival. De data aceasta, pe 28 octombrie, în incinta Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, a avut loc reuniunea etnofolclorică în memoria folcloristului Efim Junghietu, originar din Petreşti.
Au participat cercetători ştiinţifici, printre care Iulian Filip şi Mariana Cocieru, doctorii în filologie Ion Buruiană şi Grigore Botezatu, doctorul în etnologie Tudor Colac, maestrul în artă Pavel Popa, precum şi soţia regretatului folclorist, Aurelia Junghietu.
„E regretabil că ne mobilizăm doar după ce personalităţile noastre pleacă dintre noi. Doar atunci ne amintim cît de buni au fost. Haideţi să folosim oamenii cît încă mai sînt în viaţă şi să nu ne temem să-i exploatăm”, a subliniat Iulian Filip, moderatorul acestei reuniuni.
Doar cuvinte de laudă au fost aduse folcloristului Efim Junghietu, care s-a impus în etnologia moldovenească ca o personalitate remarcabilă. „Efim Junghietu ne-a depăşit pe toţi prin ceea ce a făcut”, a subliniat Tudor Colac. „Pe lîngă celelalte calităţi pe care le avea, era un om foarte inimos, un om care ştia să se apere, să se impună. El înţelegea ce culegea şi înţelegea ce vrea de la acest cules al perlelor folclorice”, a mai adăugat dînsul.
A cutreierat Moldova în lung şi în lat, a muncit neîntreruprt. „Multe ar mai fi lăsat în urmă, dacă Dumnezeu i-ar mai fi dat cîţiva ani de viaţă. Dar îi mulţumim şi pentru ceea ce a lăsat, pentru că noi avem ce învăţa de la el”, a menţionat Ion Buruiană.
În cadrul reuniunii etnofolclorice, a avut loc şi lansarea broşurii „Folcloristul Efim Junghietu”,   în care se regăsesc comunicări ale participanţilor la simpozionul ştiinţific de anul trecut, desfăşurat la Ungheni.
Broşura a fost editată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institului de filologie şi Sectorul folcloristică în colaborare cu Consiliul raional Ungheni, Secţia cultură Ungheni şi primăria satului Petreşti.
„Fericit este neamul care dă naştere unor personalităţi capabile să asigure conservarea şi transmiterea tezaurului folcloric din generaţie în generaţie. Iată că noi deţinem o astfel de bogăţie şi ea se numeşte Efim Junghietu”, sînt cîteva fraze scrise de Petru Langa, vicepreşedintele raionului, în această lucrare.
„Efim Junghietu a făcut multe, iar noi trebuie să continuăm şi să scoatem la lumină ceea ce a lăsat dînsul în manuscrisele sale”, a subliniat Tudor Colac, coordonatorul ediţiei. Preşedintele raionului, Ion Harea, prezent şi el la eveniment, a mulţumit tuturor pentru tot ceea ce fac întru promovarea culturii raionului Ungheni.
De notat că reuniunea etnofolclorică a fost organizată de Secţia cultură Ungheni, cu ocazia aniversării a 71-a din ziua naşterii regretatului folclorist.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *