Un cadru favorabil de comunicare între cetăţeni şi autorităţi

Cetăţenii pot şi sînt receptivi la problemele comunităţii. La această concluzie au ajuns experţii Proiectului „Cetăţeni activi pentru comunităţi prospere la frontieră cu Uniunea Europeană”, în urma unui şir de seminare de instruire ce au avut loc între 22 şi 28 septembrie curent.
La aceste seminare au participat peste 210 reprezentanţi ai societăţii civile, ai instituţiilor publice, sectorului privat şi administraţiilor publice locale, precum şi simpli cetăţeni, numărul acestora depăşindu-l pe cel prevăzut de proiect (175).
Participanţii la seminare au demonstrat că vor şi pot să lanseze idei şi iniţiative de rezolvare a problemelor locale, că doresc să se implice pentru a le implementa. Mai mult decît atît, ei au demonstrat că înţeleg foarte bine care este rolul lor în soluţionarea problemelor comunităţilor din care provin.
Cele şapte seminare au creat un cadru favorabil de comunicare între reprezentanţii societăţii civile, ai sectorului privat şi ai autorităţilor publice locale. Eforturile comune de îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor în mediul urban şi rural au fost calificate drept cele mai eficiente pîrghii de participare civică şi, implicit, de bună guvernare locală. În acelaşi timp, aceste activităţi de instruire au oferit participanţilor oportunitatea de a reflecta asupra propriilor experienţe de implicare. De asemenea, ei au cunoscut şi au identificat noi mecanisme şi instrumente, pe care le vor putea folosi la stabilirea unor relaţii mai eficiente între cetăţeni şi administraţiile publice locale pentru soluţionarea cu succes a problemelor din comunităţile lor, ei au înţeles că politicile publice locale pe care le vor adopta vor fi un produs comun. Or, acest lucru este cel mai important la această etapă a proiectului.
Proiectul „Cetăţeni activi pentru comunităţi prospere la frontieră cu Uniunea Europeană” este implementat de către Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni, cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID)/Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED).
Beneficiarii acestuia sînt: comunele Sculeni, Măcăreşti, Valea Mare, Petreşti şi Zagarancea, satul Costuleni şi oraşul Ungheni.
Natalia Rîbcic


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *