ZEL „Ungheni-Business”: ambiţia de a fi prima

Zona Economica Libera "Ungheni-Business"

Zona Economica Libera "Ungheni-Business"La Ungheni toate drumurile, eufemistic vorbind, duc la Zona Economică Liberă. Cu cine am stat de vorbă, aproape toţi ne-au povestit despre zona economică liberă şi pe cât de importantă este ea pentru Ungheni. ZEL „Ungheni-Business” mişcă, de fapt, înainte industria oraşului, este un pol de atracţie pentru investitorii străini.
Este, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Comerţului, zona economică cu cea mai mare creştere, după sora ei cea mai mare ZAL Expo-Business Chişinău. Cifrele sunt concludente: în 2006 circa 22,2% din investiţiile atrase în cele şase zone economice libere din Republica Moldova au avut destinaţia Ungheni, în 2007 – 24,7%, iar în ultimii doi ani aproape o treime din investiţii au mers în acest oraş de pe Prut, situat chiar la porţile de vest ale ţării.
Şi după numărul angajaţilor, şi după volumul investiţiilor, ZEL „Ungheni-Business” este pe prima poziţie printre zonele economice din regiuni, chiar dacă până nu demult era cea mai tânără printre acestea. Zona din Ungheni are, de fapt, ambiţia unui tânăr de a se lua de piept cu „veteranii” şi dacă o ţine tot aşa, ca şi în ultimii ani, în scurt timp o va depăşi şi pe Zona Antreprenoriatului Liber „Expo-Business Chişinău”, care este cu şapte ani mai mare. Cu o pondere de 40-52% din totalul vânzărilor nete de producţie industrială, „Ungheni-Business” a fost în anii 2006-2009 liderul fără drept de apel printre cele şase zone economice libere câte existau atunci.
Deşi anul 2009 a fost unul dificil pentru agenţii economici din zona economică liberă, aceştia se pare îşi revin foarte repede. Volumul vânzărilor nete s-a ridicat în trimestrul doi al anului 2010 la 241,5 mil. de lei faţă de 462 mil. de lei pe întreg parcursul anului precedent.
Ce înseamnă, de fapt, ZEL pentru Ungheni? În primul rând, dezvoltare, investiţii, noi locuri de muncă, salariu mai mare, defalcări mai mari la buget, spune Natalia Iepuraş, administratorul zonei economice libere. Constituirea zonei libere a fost o decizie de interes naţional, prin care s-a dorit utilizarea potenţialului material, financiar şi uman cu eficienţă maximă şi dezvoltarea economică prin importul de tehnologii avansate, asigurarea accesului pe pieţele internaţionale, dezvoltarea exportului, dar şi stimularea aportului valutar prin prestarea de servicii specializate.
Zona Economică Liberă „Ungheni-Business” ocupă o suprafaţă de 42,34 hectare şi a fost creată pe o perioadă de 42 de ani.
La moment în ZEL activează 34 de agenţi economici, dintre care 20 produc, iar restul prestează servicii. Producţia industrială reprezintă circa 60% din total, sortarea, ambalarea, marcarea şi alte operaţiuni cu mărfuri tranzitate prin teritoriul Republicii Moldova este de aproape 15%, iar depozitarea, construcţia, alimentaţia publică şi serviciile de arenda reprezintă alte 25%.
Potrivit administratoarei zonei, rezident poate deveni orice persoană fizica sau juridica înregistrată în calitate de subiect al activităţii de întreprinzător în Republica Moldova. Selectarea candidaţilor se face pe bază de concurs, ţinându-se cont de volumul şi caracterul investiţiilor preconizate, participarea la dezvoltarea infrastructurii, volumul producerii şi crearea locurilor noi de muncă.
„Producătorii de huse şi vopsele, Lestris şi Lear Corporation, colaborează cu mari companii de automobile din întreaga lume, ca Mercedes Benz, BMW, Peugeot, precizează Natalia Iepuraş.
„Avem avantajul că suntem în imediata vecinătate a pieţei UE”, spune administratoarea zonei. Potrivit acesteia, există posibilităţi de dezvoltare a unor noi activităţi, astăzi este utilizată doar 80 la sută din teritoriul zonei.
Deşi criza nu a ocolit zona economică liberă, primii care au avut de suferit fiind întreprinderile mici, două dintre care „au cedat”, Natalia Iepuraş spune cu mândrie că anume în această perioadă dificilă a devenit rezident al zonei compania fiică a producătorului de huse pentru automobile Lear Corporation, ca urmare au fost create câteva sute de noi locuri de muncă.
La sfârşitul semestrului întâi al acestui an volumul investiţiilor a ajuns la 32,433 milioane de dolari SUA, iar numărul angajaţilor s-a ridicat la 1900 de persoane. Acum şase luni Ministerul Economiei şi Comerţului nota că la finele anului 2009 numărul angajaţilor în ZEL „Ungheni-Business” era de 1095.
Sursa: eco.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *