Trebuie să cunoaştem cine vrea şi poate să ne reprezinte în înaltele foruri de la Chişinău

Se prea poate ca după alegerile din 28 noiembrie curent să nu avem nici un deputat în Parlament din partea raionului Ungheni. Mult prea departe sînt candidaţii noştri în listele electorale. Pînă şi locul 16 de pe lista Partidului Liberal nu este unul tocmai dintre cele care să-i asigure candidatului unghenean, Anatol Arhire, un loc sigur în Parlament. Să nu uităm că acum un an, la alegerile parlamentare precedente, domnia sa ocupa în listele electorale un loc mult mai onorabil – 6.
Nu mai vorbesc de locul 70 ocupat de un unghenean, Valeri Baliţki, în listele Partidului Comuniştilor. Sau de Oxana Radu, deputată în actualul Parlament, care, dacă e să judecăm după locul care i s-a rezervat în liste, pare să fi intrat în dizgraţia colegilor ei comunişti. Dînsa ocupă locul 89. Atît. Doar doi candidaţi şi nici unul, dacă e să fim sinceri, nu poate fi numit activist de marcă al PCRM în teritoriu.
Nici PLDM nu s-a grăbit să ofere unghenenilor locuri ce le-ar insufla speranţa că vor ajunge în Parlament. Liderul local al formaţiunii respective, Iurie Toma, este plasat tocmai pe locul 40.
Un loc mai bun în liste îl are Alexandru Lipcan,  dar partidul pe care-l reprezintă – AMN – trece, la ora actuală, printr-o perioadă mai puţin fericită, astfel încît şi şansele domniei sale de a accede în parlament sînt minime.
Partidul Democrat, se pare, a bătut toate recordurile în ceea ce priveşte plasarea unghenenilor în lista electorală. Pe primul reprezentant al raionului îl găsim tocmai pe locul 71. Este vorba de Iulia Pancu.
Concluzia care se impune după studierea listelor celor mai importante, la ora actuală, formaţiuni politice din R. Moldova, este că nimeni dintre liderii politici de la Chişinău nu-i mulţumit de prestaţia unghenenilor. Or, se ştie că cineva poate să-şi asigure un loc mai bun în liste doar dacă a obţinut rezultate frumoase în teritoriu la alegerile precedente, dar şi în cadrul activităţilor ulterioare. Cel puţin, aşa aş vrea să cred. Nu vreau să mă gîndesc că fiecare loc se cumpără, cum susţin unii.
Sigur, listele respective încă nu-s bătute în cuie. Cu siguranţă, vor mai interveni schimbări. Dar nu prea cred că se va produce vreo minune şi cineva dintre unghenenii noştri ar putea ajunge în primii zece de pe o listă sau alta a vreunui partid care are şanse reale să treacă în Parlament.
Vom reveni cu o analiză a listelor şi a candidaţilor din Ungheni în unul din numerele următoare ale „Expresului de Ungheni”. Trebuie să cunoaştem cine vrea şi poate să ne reprezinte în înaltele foruri de la Chişinău.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *